• „Jazyčníci“ zabojovali
          • „Jazyčníci“ zabojovali

          • Bez znalosti cudzích jazykov sa v dnešnom svete len ťažko zaobídeme. Aj žiaci Základnej školy v Tlmačoch chceli dokázať, že sú jazykovo zdatní. Prihlásili sa  preto do súťaže „Brána jazykov otvorená“ na Gymnáziu v Zlatých Moravciach.

            Súťaž sa konala 27.9.2022 v priestoroch školy. Súťažiaci vytvorili 3 členné družstvá a súťažné úlohy plnili na jednotlivých stanovištiach, ktorých bolo vyše 20. Niektoré úlohy dali riadne zabrať, keď ste museli preukázať napríklad aj základné znalosti latinčiny, nemčiny aj  geografie. Preto len veľmi dobre vyskladaný tím mohol byť úspešný. 

            Tento rok našu školu zastupovala trojica žiakov z 8.A triedy: Zoja M.Kovácsová, Margaréta Vančová a Filip Švaral. Po tuhom boji sa tím „Hasta la vista, linguista“ umiestnil v konečnom hodnotení na peknom 12.mieste z 26 súťažných tímov. Všetci súťažiaci si odniesli nielen pekné ceny, ale aj nové vedomosti, ktoré možno zúročia v budúcom ročníku súťaže. Držte im palce!

             

            J.Lehocká

        • Svetový deň mlieka v školách - 29. september
          • Svetový deň mlieka v školách - 29. september

          • Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty sú skvelým doplnkom potravy rastúceho organizmu. Podstatou je upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

            V našej škole kladieme dôraz na mliečne produkty, ktoré môže mať každý žiak vďaka školskému programu Európskej únie. Vďaka obľúbenému Brejky automatu má každé dieťa každý deň jedno klasické mliečko bezplatne. Okrem toho si môže vybrať z ponuky automatu a obohatiť tak svoj jedálniček, hlavne desiatu. 

            Samotný fakt, že tento automat pre deti pravidelne dopĺňame, je dôsledkom obrovského záujmu zo strany žiakov. Veríme, že aj rodičom uľahčil prípravu desiaty a jej variabilnosť v rámci celého týždňa.

        • Deviateci a ôsmaci navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre
          • Deviateci a ôsmaci navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre

          • Dňa 21.9.2022 sme navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Boli sme na divadelnej hre Kým nastane ticho.

            Ôsmaci

            Predstavenie bolo poučné, dozvedeli sme sa veľa nových informácií. Téma bola zaujímavo spracovaná. Zaujali nás zvukové a vizuálne efekty. Herci vydali zo seba naozaj všetko a bolo vidno, že si predstavenie sami užívali. Nechýbal ani spev či zaujímavé zvuky prírody. Predstavenie vedelo chytiť za srdce . Živé ukážky katastrof silne pôsobili na city divákov. Jedna z myšlienok predstavenia bola motivovať ľudí k tomu, aby prestali ničiť prírodu a nepremyslene rúbať lesy. Diváci napriek ťažším scénam boli pobavení originálnym humorom.

            Deviataci

            Pocity z tejto hry naša trieda prežívala veľmi intenzívne. Téma hry bola aktuálna – ako uchrániť naše lesy pred nadmernou ťažbou dreva. Takýto druh divadelného predstavenia sme videli po prvýkrát. Hra bola inovatívna a jej príbeh bol na zamyslenie. Herci sami vytvárali počas predstavenia zvuky, ktoré zneli v pozadí. Zaujala nás hudba a piesne. Radi Divadlo Andreja Bagara navštívime aj v budúcnosti.