• Neuveriteľne skvelý výkon Alexandry Butkovičovej
          • Neuveriteľne skvelý výkon Alexandry Butkovičovej

          • Dnes si naša žiačka 9. ročníka Alexandra Butkovičová v Bratislavskom hoteli Carlton prevzala ocenenie za víťazstvo v celoslovenskej výtvarnej súťaži Chutné maľovanie. Na vyhodnotenie ju doprevádzal pán učiteľ Miroslav Straka, ktorý ju do súťaže prihlásil. V II. kategórii na tému: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny bola z viac ako 300 predložených diel odbornou porotou vyhodnotená ako najlepšia. Za zmienku stojí, že jej dielo bolo vystavené ako prvé- hneď pri vstupe na slávnostné vyhodnotenie. Saške srdečne blahoželáme!

        • Mladé šachové nádeje
          • Mladé šachové nádeje

          • Dňa 11. 11. 2022 sa uskutočnili Školské majstrovstvá okresu Levice. Základnú školu reprezentovali nové šachové nádeje: Matias Bombics, Anna Spasičová, Dominik Kotora, Matej Fedors, Emma Klučiarová a Dorota Cibulová pod vedením trénera- bývalého žiaka našej školy- Tomáša Béreša. Napriek tomu, že so šachom väčšina z nich len začína, držali sa statočne.

            Na Majstrovstvá kraja v šachu jednotlivcov nakoniec postúpila Emma Klučiarová. Blahoželáme!

        • Florbal- okres- žiaci- 3.miesto
          • Florbal- okres- žiaci- 3.miesto

          • Dňa 22.11.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola vo florbale žiakov. Zišlo sa tu 6 najúspešnejších tímov z celého okresu. Konkurencia bola veľmi silná, čo zhodnotil aj organizátor. Naši žiaci sa ani v tejto silnej konkurencii nestratili o čom svedčí, že zo skupiny postupovali z 1. miesta. Bohužiaľ zápas o finále sme prehrali a bol to dokonca jediný zápas, ktorý sme prehrali. Následne v zápase o 3. miesto sme s prehľadom vyhrali. Takže bilancia 2 výhry, 1 remíza a 1 prehra. Veľký úspech žiakov ZŠ priniesol pohár za 3. miesto z celkovo 30 základných škôl.

        • Bubnovačka
          • Bubnovačka

          • Bubnovačka 2022 - aby bolo deti lepšie počuť - je symbolickou podporou prevencie násilia páchaného na deťoch.

            Ďakujeme za spoluprácu ZUŠ Tlmače, pánovi učiteľovi Martin István a skvelým budúcim bubeníkom, boli ste fantastickí! A žiaci našej školy sa nedali zahanbiť a pripojili sa tiež! Šlo im to výborne.

        • Cena Andreja Chudobu
          • Cena Andreja Chudobu

          • V piatok 18.11.2022 sme sa zúčastnili vyhodnotenia celoslovenskej súťaže Cena Andreja Chudobu. Táto literárna súťaž s 25-ročnou tradíciou sa s dvojročnou pravidelnosťou vyhodnocuje v Pukanci. Aj v tomto ročníku mala Základná škola v Tlmačoch svojich reprezentantov. Medzi stovkou účastníkov prvej kategórie vynikol Matej Fedors a získal čestné uznanie. Je nám však potešením, že v tejto súťaži v tretej kategórii bola ocenená aj naša pani učiteľka slovenského jazyka Monika Kotorová, ktorá z rúk organizátorov prevzala ocenenie v próze. Na tomto výnimočnom podujatí sme stretali mnoho vzácnych ľudí, medzi ktorých patrí aj bývalá pani učiteľka ZŠ Tlmače a srdce tejto súťaže- pani Anna Števková. Bolo krásne vidieť, aký záujem aj po rokoch táto súťaž vyvoláva a že medzi ocenenými boli žiaci, študenti aj dospelí z celého Slovenska. V porote, ktorá rozhodovala v prvej kategórii mala zastúpenie vynikajúca pani učiteľka Helena Bónová, ktorá roky pôsobila ako pedagóg práve na našej škole. Celkovú atmosféru dotvorili aj žiaci ZUŠ Tlmače, kde so ZUŠKÁČIKOM prezentovali svoj výnimočný talent aj naši žiaci Lenka Mihálová a Sofia Gavronská. Všetkým výhercom úprimne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy a mesta.

        • iBobor
          • iBobor

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            V tomto školskom roku máme úspešných riešiteľov troch kategóriách. Pričom najlepším je výsledok piatačky Kamilky Cibulovej.

            Srdečne blahoželáme!

             

            Úspešní riešitelia:

            kategória Drobec

            Alex  Tóth     

            Ema  Zaťková

             

            kategória Bobrík

            Kamila Cibulová             

            Lucia  Klučiarová          

            Jana  Ďurovská            

            Lenka    Mihálová            

             

            kategória Benjamín

            Miriam  Ďurovská            

            Emma  Klučiarová          

            Daren Roderik Stribula

            Alexandra Nelly Kajanová           

        • Florbal- žiačky- základné kolo
          • Florbal- žiačky- základné kolo

          • Dňa 10.11.2022 sa žiačky našej školy zúčastnili základného kola vo florbale. V skupine prehrali jeden zápas, a tak skončili na krásnom 2. mieste. Zaslúženou odmenou cestou domov bola vynikajúca pizza. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

        • Florbal- žiaci- základné kolo
          • Florbal- žiaci- základné kolo

          • Dňa 6.11.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili základného kola vo florbale. Vo veľmi ťažkej skupine piatich mužstiev si počínali vynikajúco. Každým našim vyhratým zápasom sa napätie stupňovalo a bol už len krôčik k samotnému postupu. Za všetky zápasy sme dostali len 2 góly. Záver a radosť našich žiakov aj po poslednom vyhratom zápase bola neskutočná. Gratulujeme k postupu do okresného kola.

        • Súrodenci Švaraloví- Majstrovstvá Európy v karate
          • Súrodenci Švaraloví- Majstrovstvá Európy v karate

          • Dnes sme na pôde školy privítali našich úspešných žiakov- súrodencov Filipa a Kristínu Švaralových, ktorí reprezentovali svoj klub na Majstrovstvách Európy v karate vo Florencii v Taliansku. Z majstrovstiev sa vrátili s krásnym ocenením a prezradili, že v lete ich čakajú Majstrovstvá sveta v Škótsku. Srdečne im blahoželáme a prajeme, aby k striebornej a dvom bronzovým medailám pribúdali ďalšie. Sme radi, že aj týmto spôsobom reprezentujú svoju školu a mesto.

        • Stretnutie učiteľov- seniorov
          • Stretnutie učiteľov- seniorov

          • Základná škola v spolupráci so supermarketom Tesco Tlmače pripravila pre seniorov- bývalých pedagógov- program, pri ktorom si zaspomínali na svoje školské časy. Aby sa im spomínalo veselo, žiaci spolu s pedagógmi základnej a základnej umeleckej školy vytvorili program, ktorým seniorom ukázali, že aj v dnešnej dobe rastú medzi deťmi talenty a že ich súčasníci počas výuky nezaháľajú.

            „Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje.“

             

            A čo vy?

            Spoznali ste na fotkách tých svojich učiteľov?

             

            Ak áno, napíšte im, navštívte ich, venujete im malú chvíľu. Mnoho z nich nemohlo prísť, pretože im to nedovoľuje zdravotný stav. No tí, ktorí prišli, neodolali ponuke prezrieť si školu a jej učebne. A veru skonštatovali, že škola napreduje míľovými krokmi.

             

            Želáme im pevné zdravie a veríme, že na nich nezabúdate.

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          •      V dňoch 23. 10. – 27. 10. 2022 si naši štvrtáci užili krásne jesenné počasie v Škole v prírode Detský raj Tatranská Lesná.  Napriek tomu, že bolo nedeľné ráno, 17 žiakov 4.ročníka sa veľmi tešilo na nové zážitky. Ubytovanie v zrekonštruovanom zariadení Detský raj bolo veľmi pekné a strava výborná. Počas celého pobytu nám pomáhali vychovávateľka Jana Titurusová a zdravotníčka Oľga Szalmová.

                 V pondelok nás Zubačka vyviezla na Hrebienok. Cieľom turistického výletu bola Zamkovského chata. Cestou sme si pozreli Vodopády Studeného potoka a na Reinerovej chate sa odfotili so známym chatárom Petrasom. Zvládli sme aj výstup na Zamkovského chatu, kde nás chatár odmenil Diplomom.

                V utorok štvrtákov zaujala beseda s členom Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Záchranár im ukázal sklad s potrebným vybavením pri záchranných akciách. Naučili sme sa nielen to ako sa správne obuť a obliecť do hôr, ale prečo je dôležité chodiť len po vyznačených chodníkoch. Poobede si na Štrbskom plese pozreli nielen náučný chodník, ale tešili sa z nákupov suvenírov. Napriek otlakom na nohách sa tanečníci večer zabavili na diskotéke. Zasúťažili si v balónovom, či v  stoličkovom tanci.  

                 V stredu sme opäť zvládli turistický chodník na Popradské pleso. Cestou nás upútal aj Symbolický cintorín, kde sú pamätné tabule ľudí, ktorí žiaľ v Tatrách zahynuli. Odmenou za zvládnuté vysokohorské chodníky bolo šantenie v bazénovom svete Sorea v Tatranskej Lomnici.

                 Vo štvrtok cestou domov sme si ešte pozreli Beliansku jaskyňu. Neodradilo nás ani 874 schodov. Spokojní, plní zážitkov a vedomostí sme všetci šťastlivo docestovali domov.