• Exkurzia Osvienčim
          • Exkurzia Osvienčim

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Osvienčim.

            V utorok 24. mája 2022 sa naši deviataci, ôsmaci a niektorí siedmaci zúčastnili exkurzie do Osvienčimu, kde sa nachádza bývalý najväčší nacistický koncentračný tábor, ktorý dnes slúži ako múzeum holokaustu.

            Na exkurziu sme vyrazili ráno o 7:00 autobusom. Žiaci boli plní očakávania. Okolo obeda sme dorazili do Poľka a krátko popoludní sa začala samotná prehliadka. Slovenské sprievodkyne nám pútavo porozprávali o histórii koncentračného tábora, o živote väzňov a o osudoch ľudí, ktorí tu boli počas druhej svetovej vojny. Po skončení prehliadky sme sa vydali na spiatočnú cestu. Do Tlmáč sme sa šťastne vrátili o pol jedenástej večer a všetci sme sa rozišli domov.

            V súčasnej dobe je potrebné a veľmi dôležité, aby mladí ľudia poznali históriu a s ňou spojené aj vážne a pohnuté udalosti dejín, pretože – ako povedal George Santayana – kto nepozná svoju minulosť, je odkázaný prežiť ju znova. Zaiste nikto z nás si neželá, aby sa zopakovali hrôzy, ktoré priniesla 2. svetová vojna, a preto pevne veríme, že aj táto vzdelávacia exkurzia prinesie svoje ovocie a z našich žiakov vyrastú múdri, chápaví a súcitní ľudia.

        • Zbierka vecí pre zvierací útulok
          • Zbierka vecí pre zvierací útulok

          • Základná škola v Tlmačoch na podnet svojich žiačok Novinárskeho krúžku usporiadala v dňoch 2. mája až 6. mája 2022 zbierku vecí pre tlmačský zvierací útulok. Odovzdané veci sa sústredili na zberné miesto. Darcovia prispeli obojkami, vôdzkami, tvrdšími loptičkami, gumenými hryzadlami, hračkami, starými uterákmi a plachtami, dekami, koberčekom, ale aj pamlskami a vreckom granulí.

            Zozbieraním vecí to ale nekončilo! Žiaci zo spomínaného krúžku aj spolu s menšou skupinkou vybraných žiakov sa podujali osobne odniesť veci do útulku. A tak dňa 26. mája priniesli osobne veci pre zvieratká.

            Ďakujeme

        • Škola v prírode TRAMPTÁRIA
          • Škola v prírode TRAMPTÁRIA

          • Čo sa skrýva za týmto pre väčšinu z nás záhadným pomenovaním? Je to rozprávková škola v prírode, ukrytá v čarokrásnej turistami vyhľadávanej horskej oblasti Donovaly.

            Od 9.5. do 13.5. 2022 boli jej súčasťou aj naši štvrtáci, ktorí sa príchodom do rekreačného zariadenia Vesel, symbolizujúceho kráľovstvo, doň okamžite včlenili. V úvode boli rozdelení do kráľovských družín, na čele ktorých stáli dvorné dámy a udatní rytieri. Prípravu na kráľovskú korunováciu sprevádzala výroba erbov, tvorba pokriku, ako aj darov pre kráľa a kráľovnú. Prvý deň vyvrcholil slávnostnou korunováciou kráľa a  kráľovnej a prvým kráľovským bálom.

            Nasledovali dni plné hier, zábavy, dobrodružstiev.  Svoje zručnosti si mohli overiť i natrénovať v kráľovských remeslách – lukostreľbe, šperkárstve, bojových umeniach, divadle, tanci, maľovaní, jazde na koni, na autíčkach Plasma car, v rôznych športoch. Do programu boli zaradené aj obľúbené súťaže – Talentmánia, Tipovačka či cesta rozprávkovým lesom. Skúškou zdatnosti bol výstup na Novú hoľu. Súčasťou bohatého programu, ktorý naši žiaci absolvovali,  bol aj výlet do skanzenu vo Vlkolínci a beseda s Horskou záchrannou službou. Všetky aktivity sa realizovali s cieľom získavania bodov – Tramptárov, pričom najúspešnejšia kráľovská družina získala na záver poklad.

            Ilúziu života na kráľovskom dvore dotvárala aj pestrá strava na bohato prestretých stoloch s možnosťou výberu jedál.

            Dni ubiehali ako voda. Prišiel záverečný večer. Kráľovská rozlúčka, posledný kráľovský bál a všehovoriace slzy ľútosti v očiach malých i veľkých.

            Posledné spoločné ráno, balenie, odchod z kráľovstva.

            Týždňovú výpravu za zážitkami uzavrela cestou  domov prehliadka čarovnej Bystrianskej jaskyne. Nemožno opomenúť ani návštevu Banskej Bystrice, ktorá nielen spestrila cestu do rozprávkovej školy v prírode, ale zároveň bola preverením i doplnením vlastivedných vedomostí.

            Naši žiaci takto absolvovali úžasnú rozprávkovú  cestu za dobrodružstvom, ktorá bola nielen studnicou zážitkov, vedomostí, ale aj nových priateľstiev, miestom utuženia kolektívu či sebapoznania.

            Na záver zostáva už len poďakovať našim sponzorom: r. Krátkej, r. Klučiarovej, r. Krčmárovej, r. Ďurovskej a spoločnosti Tesco, ktorí svojimi darmi prispeli k spríjemneniu a obohateniu ŠvP.

             

            PaedDr. Iveta Stribulová

        • OK 4-boj mladších žiakov a žiačok Šahy
          • OK 4-boj mladších žiakov a žiačok Šahy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album OK 4-boj mladších žiakov a žiačok Šahy.

            Naši žiaci Šimon Záležák, Oliver Argyusi, Emma Klučiarová a Miriam Ďurovská sa zúčastnili dňa 17.5.2022 okresného kola v štvorboji mladších žiakov a žiačok v Šahách. Ich reprezentácia školy bola veľmi úspešná.

            Šimon a Emma obsadili 1. miesto a Miriam bola 2. v celkovom hodnotení.

            Týmito výsledkami si zabezpečili postup na krajské kolo.

            Vo veľkej konkurencii sa nestratil ani Oliver.

            Všetkým srdečne gratulujeme, tešíme sa z ich úspechov a držíme palce do ďalšieho zápolenia.

        • Slávik Slovenska 2022
          • Slávik Slovenska 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2022.

            Vo štvrtok 12. mája 2022 sa v ZUŠ v Leviciach uskutočnilo okresného kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Žiaci z celého Levického okresu súťažili v speve ľudovej piesne. Našu školu reprezentovali dve žiačky – v II. kategórii Viola Vančová (V.B) a v III. kategórii Natália Herczegová (VII.A).

            Obe naše žiačky podali výborné spevácke výkony. Viole sa však vo veľmi tvrdej konkurencii nepodarilo umiestniť medzi tromi najlepšími. Natálii sa, naopak, podarilo dosiahnuť fantastický úspech, keď si vybojovala 1. miesto a zároveň postup do krajského kola.

            Obom našim dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Natálii gratulujeme k 1. miestu a želáme veľa úspechov v krajskom kole.

        • PEACE RUN 2022
          • PEACE RUN 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PEACE RUN 2022.

            Naša základná škola bola poctená vzácnou návštevou. V utorok, 10.5.2022 k nám zavítali účastníci Behu mieru - Peace Run, aby aj nám sprostredkovali vznešenú myšlienku tohto svetovo najdlhšieho štafetového behu s horiacou pochodňou. Myšlienku, ktorá je v posledných týždňoch naliehavejšia viac než kedykoľvek predtým a nesie v sebe posolstvo svetového mieru a harmónie.

            Naša škola sa na príchod bežcov s nadšením pripravovala. Žiaci si pod vedením šikovných pedagógov pripravili symboly mieru - holubice, ktorými si ozdobili svoje tričká. Tie si ihneď všimli aj samotní bežci a tento nápad veľmi ocenili. Aj hodiny výtvarnej výchovy boli uplynulý týždeň zamerané na tématiku mieru a očakávanej návštevy, nuž vznikli originálne výtvarné práce, ktoré zdobili nádvorie školy. Diela našich žiakov sa účastníkom Peace Run veľmi páčili, dokonca nás požiadali, aby si ich mohli zobrať so sebou. Onedlho bude totiž stretnutie tímov Peace Run v Ríme, kde by ich radi prezentovali aj ostatným.

            Samotný program, ktorý mali bežci Behu mieru pripravený pre deti, bol veľmi pekný a pre deti zábavný i zaujímavý. Na školskom ihrisku sa jednotliví bežci žiakom predstavili prostredníctvom indícií, vďaka ktorým mali žiaci uhádnuť, z ktorej krajiny resp. slovenského mesta ten ktorý bežec pochádza. Nasledovala zábavná rozcvička, v ktorej sa okrem rozohriatia účastníci zľahka dotkli i zásad fairplay. Interaktívne prebiehala i ďalšia časť ich programu. Žiaci mali možnosť si uvedomiť, kde a ako sa tvorí mier. Cítime ho ako pokoj, harmóniu, priamo vo svojom srdci. Moment, v ktorom sa žiaci mali dotknúť svojho srdca a zakričať heslo - "Mier začína u mňa", bol až dojímavý. Následne si žiaci odovzdávali z rúk do rúk mierovú pochodeň, do ktorej mali vložiť myšlienku, čo želajú tomu druhému, iným ľuďom, nášmu svetu. A aby sa mohli stať plnohodnotnými členmi tímu Peace Run, bolo potrebné obehnúť celý svet - symbolicky, po antukovej dráhe, na ktorej boli stanovištia s názvami jednotlivých kontinentov. Na každom stanovišti získali pečiatku do svojich Peace Run cestovných pasov. Na záver stretnutia bol na dvore školy zasadený strom - ako symbol mieru a ako spomienka na túto krásnu udalosť.

            Sme nesmierne radi a sme aj patrične hrdí, že práve naša škola mohla byť súčasťou tejto ušľachtilej akcie. Príležitosť aj takouto formou odovzdať deťom hodnotu mieru, vzájomného rešpektu, tolerancie a pokoja, je pre nás veľmi cenná a sme za ňu vďační. Radosť zo vzájomného stretnutia bola obojstranná, bolo ju cítiť, počuť a vidieť v úsmevoch všetkých zúčastnených, v slovách uznania a vďaky, ktoré nám účastníci tímu Behu mieru vyjadrili. No a naši žiaci, ako aj zamestnanci školy si túto udalosť budeme dlho pamätať.