• Stretnutie učiteľov- seniorov
          • Stretnutie učiteľov- seniorov

          • Základná škola v spolupráci so supermarketom Tesco Tlmače pripravila pre seniorov- bývalých pedagógov- program, pri ktorom si zaspomínali na svoje školské časy. Aby sa im spomínalo veselo, žiaci spolu s pedagógmi základnej a základnej umeleckej školy vytvorili program, ktorým seniorom ukázali, že aj v dnešnej dobe rastú medzi deťmi talenty a že ich súčasníci počas výuky nezaháľajú.

            „Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje.“

             

            A čo vy?

            Spoznali ste na fotkách tých svojich učiteľov?

             

            Ak áno, napíšte im, navštívte ich, venujete im malú chvíľu. Mnoho z nich nemohlo prísť, pretože im to nedovoľuje zdravotný stav. No tí, ktorí prišli, neodolali ponuke prezrieť si školu a jej učebne. A veru skonštatovali, že škola napreduje míľovými krokmi.

             

            Želáme im pevné zdravie a veríme, že na nich nezabúdate.

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          •      V dňoch 23. 10. – 27. 10. 2022 si naši štvrtáci užili krásne jesenné počasie v Škole v prírode Detský raj Tatranská Lesná.  Napriek tomu, že bolo nedeľné ráno, 17 žiakov 4.ročníka sa veľmi tešilo na nové zážitky. Ubytovanie v zrekonštruovanom zariadení Detský raj bolo veľmi pekné a strava výborná. Počas celého pobytu nám pomáhali vychovávateľka Jana Titurusová a zdravotníčka Oľga Szalmová.

                 V pondelok nás Zubačka vyviezla na Hrebienok. Cieľom turistického výletu bola Zamkovského chata. Cestou sme si pozreli Vodopády Studeného potoka a na Reinerovej chate sa odfotili so známym chatárom Petrasom. Zvládli sme aj výstup na Zamkovského chatu, kde nás chatár odmenil Diplomom.

                V utorok štvrtákov zaujala beseda s členom Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Záchranár im ukázal sklad s potrebným vybavením pri záchranných akciách. Naučili sme sa nielen to ako sa správne obuť a obliecť do hôr, ale prečo je dôležité chodiť len po vyznačených chodníkoch. Poobede si na Štrbskom plese pozreli nielen náučný chodník, ale tešili sa z nákupov suvenírov. Napriek otlakom na nohách sa tanečníci večer zabavili na diskotéke. Zasúťažili si v balónovom, či v  stoličkovom tanci.  

                 V stredu sme opäť zvládli turistický chodník na Popradské pleso. Cestou nás upútal aj Symbolický cintorín, kde sú pamätné tabule ľudí, ktorí žiaľ v Tatrách zahynuli. Odmenou za zvládnuté vysokohorské chodníky bolo šantenie v bazénovom svete Sorea v Tatranskej Lomnici.

                 Vo štvrtok cestou domov sme si ešte pozreli Beliansku jaskyňu. Neodradilo nás ani 874 schodov. Spokojní, plní zážitkov a vedomostí sme všetci šťastlivo docestovali domov.

        • Starým rodičom
          • Starým rodičom

          • Aj napriek Vašim šedinám- múdrosť v tvárach nezhasína-

            aj napriek Vašim vráskam,

            hreje nás Vaša láska...

            Milí starí rodičia, práve pre Vás tento mesiac pripravovali naši žiaci drobnosti. Prijmite ich ako prejav úcty a lásky za starostlivosť.

            Ďakujeme starý otec, ďakujeme stará mama!

        • Stolný tenis, základné kolo- 3.miesto, žiačky
          • Stolný tenis, základné kolo- 3.miesto, žiačky

          • Dňa 27.10.2022 sa žiačky 6. a 8. ročníka zúčastnili stolnotenisového turnaja a v základnom kole sa umiestnili na treťom mieste.

            Srdečne blahoželáme:

            Alžbeta Belková

            Tamara Kissimonyiová

            Tamara Máčajová

            a ďakujeme za reprezentáciu školy na tomto podujatí!

        • Stolný tenis - základné kolo- 3.miesto
          • Stolný tenis - základné kolo- 3.miesto

          • Dňa 26.10.2022 sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili stolnotenisového turnaja a v základnom kole sa umiestnili na treťom mieste.

            Srdečne blahoželáme žiakom:

            Jakub Hamar

            Oskar Moravčík

            Romano Jančo

            Filip Švaral

            a ďakujeme za reprezentáciu školy na tomto podujatí!

        • Chutné maľovanie
          • Chutné maľovanie

          • Chutné maľovanie

             

            V mesiaci október 2022 sa pri príležitosti Svetového dňa potravín naši žiaci II. stupňa zapojili do výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“. Išlo o X. ročník týždňa HOVORME O JEDLE. Cieľom pripravovaných aktivít je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Žiaci si mohli na hodinách výtvarnej výchovy vybrať jednu z piatich tém:

            1. Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky,

            2. Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov,

            3. Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek,

            4. Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny,

            5. Cukry, tuky, soľ.

            Po ukončení všetkých prác, učitelia výtvarnej výchovy spoločne vybrali po jednom výkrese z každej témy, ktorý postupuje do celoslovenského kola. Keďže mohlo postúpiť len jedno dielo z každej kategórie, tak aj rozhodovanie bolo ťažké. Určite by si zaslúžilo postúpiť aj viacero diel, ale pravidlá súťaže to nedovoľovali. Šťastie sa usmialo na:

            Alexandru Butkovičovú /9. ročník/,

            Miriam Ďurovskú /7. ročník/,

            Kamilu Cibulovú /5. ročník/

            Lilianu Nelu Liptákovú /5. ročník/.

             

            Ďakujeme všetkým žiakom za účasť v súťaži.      

        • Pozdrav zo Školy v prírode v Tatranskej Lesnej
          • Pozdrav zo Školy v prírode v Tatranskej Lesnej

          • Krásnu jesennú prírodu si naši štvrtáci s pani učiteľkou Emíliou Tatarkovičovou a pani vychovávateľkou Janou Titurusovou užívajú v Tatranskej Lesnej. Prajeme im plno krásnych chvíľ v nádhernej tatranskej prírode. A tu je pár prvých fotiek...

        • 21.10. 2022 Deň jablka
          • 21.10. 2022 Deň jablka

          • Žiaci 1. stupňa a 5. ročníka, si tento deň uctili oslavou jablka. V triedach sme si pripravili aktivity, ktoré úzko súviseli s naším chutným ovocím – jablkom. Čakal nás kopec zábavy, poučenia, doplňovačiek a tanca. Ochutnávka jabĺk  a jablkových dobrôt, ktoré sme pripravili v spolupráci s rodičmi a starými rodičmi.  Program nášho dňa tvorili aj  rozhovory o jablku a jeho význame pre naše zdravie. Našim cieľom  bolo hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia a zeleniny a motivovať ich k pravidelnej konzumácii vitamínov.

            Deň jablka bol súčasťou prebiehajúcej výstavy jesenných plodov v priestoroch našej školy. Ďakujeme všetkým, ktorí v priebehu tohto týždňa prispeli k realizácii všetkých aktivít.

        • Anglické divadlo
          • Anglické divadlo

          • Anglické divadlo, to nie je len Shakespeare. Aj my, žiaci 4.-9. ročníka sme sa o tom presvedčili dňa 18.10. 2022. V tento deň sme sa počas vyučovania vybrali do KD na predstavenie "TIsíc a jeden príbeh". Predstavenie čerpá z rozprávok tisíc a jednej noci, a tak sme mali možnosť vidieť Aladina, Sindibáda aj prorokov či šaša. A to všetko v podaní iba dvoch hercov divadelnej spoločnosti.Zároveň sme si otestovali znalosti angličtiny. Čo sme nerozumeli, to nám herci vzápätí preložili do rodného jazyka, takže sme si v pohode mohli užiť divadelné predstavenie.

        • PEER program
          • PEER program

          • Vybraní žiaci 7. a 8. ročníka sa zúčastnili Peer výcvikového programu. Peer program je jedna z účinných rovesníckych foriem, akou môže škola realizovať preventívne aktivity zamerané na podporu zdravého životného štýlu, prevenciu látkových a nelátkových závislostí, prevenciu šikany. Pod vedením sociálnej pedagogičky a psychologičky z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Levice a za účasti školskej psychologičky si 19 žiakov prešlo týmto programom, aby boli pripravení sprostredkovať spomínané preventívne aktivity aj ich rovesníkom. Pre žiakov majú totiž informácie podané od ich vrstovníkov celkom inú príchuť. Nuž sa naši už vyškolení peer aktivisti naučili, ako podporiť ostatných spolužiakov v udržaní si vhodného životného štýlu, ako odmietnuť alkohol, drogy či cigarety, ako zmysluplne tráviť voľný čas ako a kde vyhľadať pomoc, ak máme nejaké svoje ťažkosti či problémy. Aktivity boli pútavé, zábavné a naši žiaci do nich aktívne a so záujmom zapájali. Sme na nich veľmi hrdí!

        • Podpora duševného zdravia
          • Podpora duševného zdravia

          • Aj žiaci ďalších ročníkov mali možnosť so školskou psychologičkou diskutovať o duševnom zdraví. Druháci a tretiaci tvorili v menších skupinkách plagáty, na ktorých mali znázorniť, vďaka čomu sa cítia dobre. Veľmi pekne dokázali pomenovať, že za ich dobrým pocitom je možnosť tráviť čas s tými, ktorých máme radi, venovať sa nejakej záľube, či tráviť čas v prírode. No a dnes sme túto tému ukončili preventívnymi interaktívnymi besedami so žiakmi 8. A a 6. B. Po uvoľňujúcej aktivite, pri ktorej sme sa všetci výborne zabavili, nasledovala debatka, v ktorej sa žiaci zamýšľali nad definíciou duševného zdravia, delili sa o svoje zážitky i kládli školskej psychologičke zvedavé otázky. Za všetky spomeňme otázky ako - aký je rozdiel medzi psychológom a psychiatrom, ako človek môže dostať depresiu a či ak nezvládame stres, máme automaticky nejakú duševnú poruchu. Veríme, že žiaci si z besied odniesli dobrý pocit a poznatok, že nech sa deje čokoľvek, vždy vieme urobiť aspoň niečo - požiadať o pomoc niekoho, komu veríme.

        • Exkurzia pre 8. a 9. ročník
          • Exkurzia pre 8. a 9. ročník

          • Dňa 14. októbra sa žiaci najstarších ročníkov zúčastnili hneď dvoch exkurzií. Najprv navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Pozreli si krátky poučný film zo života prežitých väzňov, ako aj prezentáciu a na vlastné oči videli, ako sa zaobchádzalo so Židmi počas 2. svetovej vojny. Žiaci videli vagóny, ktorými boli premiestňovaní, ako žili v pracovnom tábore a za akých okolností umreli.

            Po absolvovaní prehliadky múzea sa autobusom členovia piatkového „výletu“ premiestnili do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Tu absolvovali asi hodinovú exkurziu v priestoroch budovy: spoznali štátne symboly Slovenska, rokovaciu sálu, ako funguje zasadanie politikov, ako fungujú jednotlivé zložky moci predstaviteľov štátu, ako vyzerá hlasovanie, na aký dlhý čas sú poslanci volení, dokonca aj aké dary si priniesli predstavitelia štátu zo zahraničia a pod. Na základe videného a výstižnej prednášky nadobudli žiaci nové vedomosti a uvedomujú si svoj vzťah k vlasti.

            V závere celého piatkového dňa nechýbala pre žiakov najočakávanejšia časť – rozchod po nákupnom centre Aupark.

        • Detský spevácky zbor Zvonček potešil seniorov
          • Detský spevácky zbor Zvonček potešil seniorov

          • Pri príležitosti mesiaca októbra vyjadrili deti základnej školy svoje poďakovanie seniorom- starým rodičom, ktorých niektorí nosíme už iba v srdci a iní ich máme stále na blízku. Krátkym programom na omši vo farskom kostole spríjemnili nedeľné dopoludnie a odovzdali kresby, ktoré deti pripravili na hodinách náboženstva.

        • Vyučovanie Techniky v SOŠ Technická Tlmače
          • Vyučovanie Techniky v SOŠ Technická Tlmače

          • Dňa 11.10.2022 v dopoludňajších hodinách žiaci VIII.A, VIII.B a IX. roč. ZŠ v Tlmačoch navštívili Strednú odbornú školu technickú v Tlmačoch, kde mali výuku techniky spojenú s prezentáciou SOŠ. Našich žiakov privítala pani riaditeľka s pani zástupkyňou a niektorými vyučujúcimi. Potom sa žiaci rozdelili do troch skupín a postupne absolvovali výučbu v troch rôznych učebniach, kde sa dozvedeli o tom, čo sa vyučuje v SOŠ v Tlmačoch, a sami si skúsili, ako fungujú rozličné prístroje a roboty. Žiakom boli zábavnou a interaktívnou formu prezentované poznatky a oblasti fyziky, automatizácie a výpočtovej techniky. Na záver si naši žiaci prezreli priestory školy a následne sme sa všetci poďakovali za zaujímavú a pútavú prezentáciu SOŠ v Tlmačoch.

        • Technická olympiáda- školské kolo
          • Technická olympiáda- školské kolo

          • V tomto školskom roku sa žiaci 5., 6. a 7. ročníka zapojili aj do Technickej olympiády. Trinásteho ročníka sa zúčastnilo 15 žiakov. Túto olympiádu riešili prvýkrát, kým ich starší spolužiaci absolvovali výuku Techniky na SOŠ Technická Tlmače. V školskom kole sa päť žiakov stalo úspešnými riešiteľmi a do okresného kola s najväčším počtom bodov a časom postupuje Alexandra Nelly Kajanová. Srdečne jej blahoželáme a tešíme sa na jej reprezentáciu v okresnom kole.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Toto staré porekadlo nestráca svoju aktuálnosť ani v dnešných časoch. Ba práve naopak! Zemeguľa sa akoby zmenšuje, možností cestovať a spoznávať svet je neúrekom. No čo by nám bolo platné cestovanie bez možnosti dohovoriť sa s domácimi? Aj znalosť zopár základných slovíčok, pozdravov a fráz dokáže otvoriť dvere a srdcia domácich. 

            Toto všetko asi bolo aj dôvodom, prečo už pred vyše dvadsiatimi rokmi bol 26.september stanovený za Európsky deň jazykov. V piatok 30.9. 2022 sme si ho pripomenuli aj na našej škole. Pre žiakov 1.stupňa pripravili ich pani učiteľky zábavné aktivity. Prváci sa naučili pozdravy v rôznych rečiach, spoznávali farby a čísla v angličtine. Druháci a tretiaci sa zoznámili so štátmi Európskej únie, spoznali ich hlavné mestá a vlajky. Žiaci tiež vytvorili slniečko s pozdravmi „AHOJ“ v rôznych jazykoch, ktoré krášli chodbu našej školy. Tretiaci z pozdravov „DOBRÝ DEŇ“ v jazykoch rôznych krajín vyrobili strom a štvrtáci si Deň jazykov pripomenuli súťažno-zábavným kvízom.

            Žiaci 2.stupňa riešili zábavno – súťažný kvíz, kde mali preukázať nielen jazykové znalosti, ale aj intuíciu a dobrý odhad. Žiaci súťažili v skupinách a z dôveryhodných zdrojov sme zistili, že kvíz sa im páčil a dozvedeli sa aj mnoho nového, napr. čo je to žufanka, lojtra, že Grécko je vlastne Ellada a nožíky Victorinox sa vyrábajú vo Švajčiarsku. Dúfame, že tieto aktivity podnietili v žiakoch túžbu spoznávať svet a učiť sa stále niečo nové.

        • "Vzdelávanie v boji proti plytvaniu potravinami"
          • "Vzdelávanie v boji proti plytvaniu potravinami"

          • Hlad a plytvanie potravinami sú prepojené spoločenské, ale aj environmentálne problémy. Uvádza sa, že 828 miliónov ľudí trpí nedostatkom jedla a až jedna tretina všetkých potravín vyrobených na svete sa stratí alebo vyhodí. Mnoho detí si neuvedomuje, čo to plytvanie potravinami je, kde sa tento proces začína a čo všetko môžu urobiť pre to, aby mu predchádzali. V spolupráci so supermarketom Tesco Tlmače počas prebiehajúcich aktivít Ochrany života a zdravia sme im hravou formou predstavili koncept zodpovedného nakupovania a správneho skladovania potravín, ktorý môžu s rodičmi aplikovať pri návštevách našich obchodov aj vo svojich domácnostiach. 

            V tomto boji proti plytvaniu potravinami má Tesco partnerov: napríklad Potravinovú banku Slovenska alebo občianske združenie Free Food, ktoré dáva jedlu druhú šancu a pripravilo aj informácie k zodpovednému nákupu a neplytvaniu.

            Okrem nových informácií si deti z tretieho, štvrtého a piateho ročníka odniesli letáčiky, magnetky a pomôcky do svojich tried.

            Za priebeh celého podujatia a jej organizáciu ďakujeme Márii Čekmeovej- manažérke prevádzkovej jednotky, supermarket Tesco Tlmače.

        • Podpora dušeného zdravia
          • Podpora dušeného zdravia

          • V súvislosti s blížiacim sa Svetovým dňom duševného zdravia (10.10.) sme na našej škole začali s preventívnymi aktivitami na podporu duševného zdravia. V piatok 30.9. sa žiaci 6. A, 7. A a 7. B spolu so školskou psychologičkou zhovárali o tom, čo to je duševné zdravie. Žiaci v rámci týchto interaktívnych besied odpovedali na jednoduchú otázku Ako sa máš? Následne sa rozvírila plodná diskusia o tom, čo všetko prispieva k tomu, že sa máme dobre a čo naopak je dôvodom toho, keď sa až tak dobre nemáme. Žiaci veľmi trefne pomenovávali, že za ich spokojnosťou sú vzťahy s kamarátmi, v rodine, ich školská úspešnosť, možnosť venovať sa záujmom i zažívanie úspechu mimo školy a že to sú hlavné oblasti, ktoré prispievajú k nášmu duševnému zdraviu. Takisto sa dozvedeli, že občasné zlyhanie, zlá nálada, pocit bezradnosti či neúspech patrí k životu a že je OK nebyť OK, že je úplne v poriadku požiadať o pomoc či podporu, ak cítime, že niečo nezvládame. 

            Žiaci 8. B sa na túto tému pozreli iným spôsobom. Po brainstormingu - Čo je podľa vás duševné zdravie nasledovala aktivita, v ktorej sa rozprúdila diskusia o rôznych mýtoch a predsudkoch spojených s duševnými poruchami. Diskutovalo sa tiež o tom, ako si udržať duševné zdravie, čo si spoločne na záver zhrnuli so školskou psychologičkou v niekoľkých zásadách wellbeingu. 

        • „Jazyčníci“ zabojovali
          • „Jazyčníci“ zabojovali

          • Bez znalosti cudzích jazykov sa v dnešnom svete len ťažko zaobídeme. Aj žiaci Základnej školy v Tlmačoch chceli dokázať, že sú jazykovo zdatní. Prihlásili sa  preto do súťaže „Brána jazykov otvorená“ na Gymnáziu v Zlatých Moravciach.

            Súťaž sa konala 27.9.2022 v priestoroch školy. Súťažiaci vytvorili 3 členné družstvá a súťažné úlohy plnili na jednotlivých stanovištiach, ktorých bolo vyše 20. Niektoré úlohy dali riadne zabrať, keď ste museli preukázať napríklad aj základné znalosti latinčiny, nemčiny aj  geografie. Preto len veľmi dobre vyskladaný tím mohol byť úspešný. 

            Tento rok našu školu zastupovala trojica žiakov z 8.A triedy: Zoja M.Kovácsová, Margaréta Vančová a Filip Švaral. Po tuhom boji sa tím „Hasta la vista, linguista“ umiestnil v konečnom hodnotení na peknom 12.mieste z 26 súťažných tímov. Všetci súťažiaci si odniesli nielen pekné ceny, ale aj nové vedomosti, ktoré možno zúročia v budúcom ročníku súťaže. Držte im palce!

             

            J.Lehocká