• Svetový deň mlieka v školách - 29. september
          • Svetový deň mlieka v školách - 29. september

          • Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty sú skvelým doplnkom potravy rastúceho organizmu. Podstatou je upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

            V našej škole kladieme dôraz na mliečne produkty, ktoré môže mať každý žiak vďaka školskému programu Európskej únie. Vďaka obľúbenému Brejky automatu má každé dieťa každý deň jedno klasické mliečko bezplatne. Okrem toho si môže vybrať z ponuky automatu a obohatiť tak svoj jedálniček, hlavne desiatu. 

            Samotný fakt, že tento automat pre deti pravidelne dopĺňame, je dôsledkom obrovského záujmu zo strany žiakov. Veríme, že aj rodičom uľahčil prípravu desiaty a jej variabilnosť v rámci celého týždňa.

        • Deviateci a ôsmaci navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre
          • Deviateci a ôsmaci navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre

          • Dňa 21.9.2022 sme navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Boli sme na divadelnej hre Kým nastane ticho.

            Ôsmaci

            Predstavenie bolo poučné, dozvedeli sme sa veľa nových informácií. Téma bola zaujímavo spracovaná. Zaujali nás zvukové a vizuálne efekty. Herci vydali zo seba naozaj všetko a bolo vidno, že si predstavenie sami užívali. Nechýbal ani spev či zaujímavé zvuky prírody. Predstavenie vedelo chytiť za srdce . Živé ukážky katastrof silne pôsobili na city divákov. Jedna z myšlienok predstavenia bola motivovať ľudí k tomu, aby prestali ničiť prírodu a nepremyslene rúbať lesy. Diváci napriek ťažším scénam boli pobavení originálnym humorom.

            Deviataci

            Pocity z tejto hry naša trieda prežívala veľmi intenzívne. Téma hry bola aktuálna – ako uchrániť naše lesy pred nadmernou ťažbou dreva. Takýto druh divadelného predstavenia sme videli po prvýkrát. Hra bola inovatívna a jej príbeh bol na zamyslenie. Herci sami vytvárali počas predstavenia zvuky, ktoré zneli v pozadí. Zaujala nás hudba a piesne. Radi Divadlo Andreja Bagara navštívime aj v budúcnosti.

        • SUPERFINÁLE atletický 4-boj
          • SUPERFINÁLE atletický 4-boj

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album SUPERFINÁLE atletický 4-boj.

            Super úspech - 3.miesta našich žiakov

            Naši žiaci sa zúčastnili v dňoch 13.6. a 14.6. celoslovenského superfinále v atletickom štvorboji mladších žiakov a žiačok v Šamoríne.

            Šimon Záležák v silnej konkurencii obsadil krásne 3. miesto v celkovom hodnotení a vylepšil si svoje osobné rekordy na 60m a v skoku do diaľky. Emma Kľúčiarová vybojovala 3. miesto v nočnom behu na 400m.

            Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, sme na Vás hrdí

        • Modrý gombík
          • Modrý gombík

          • Základná škola Tlmače chce patriť medzi školy priateľské k deťom a tak sa v tomto školskom roku zapojila do iniciatívy UNICEF Škola priateľská k deťom. V rámci nej sa snaží podporiť niekoľko ušľachtilých myšlienok tejto organizácie. Ešte v marci mali žiaci 1., 2. a 3. ročníka zorganizovanú interaktívnu besedu pri príležitosti Svetového dňa vody pod názvom Voda pre každé dieťa. Žiaci sa dozvedeli o nevyhnutnosti vody pre náš život, ako aj o tom, že voda nie je v niektorých kútoch sveta samozrejmosťou. Aj tam smeruje pomoc UNICEF - zabezpečiť vodu na miestach, kde jej niet. V apríli zas žiaci 4. ročníka absolvovali online besedu s pánom Mročom z UNICEF s názvom Jedlo a voda pre každé dieťa, a žiaci 7. a 8. ročníka besedu, v rámci ktorej si pozreli film Pomoc chutí po arašidoch. Môžete si ho pozrieť i vy tu https://www.youtube.com/watch?v=bDp0XKozP8Y . Viac o tejto kampani ako aj o všetkých aktivitách UNICEF-u sa môžete dozvedieť na www.unicef.sk

            Radi by sme túto zmysluplnú prácu organizácie UNICEF podporili aj finančnou zbierkou s názvom Modrý gombík 2022 na pomoc deťom zasiahnutým vojnovými konfliktmi. V čase od 13.6. - 17.6.2022 bude v priestoroch školy pokladnička určená na túto zbierku. Budeme veľmi vďační za akýkoľvek príspevok od každého, kto si váži všetku tú hodnotnú a ľudsky nezmernú aktivitu UNICEF. Naša škola sa vďaka vyššie spomínaným aktivitám a zorganizovanej zbierke Modrý gombík zaradí medzi tie, ktoré sa budú môcť hrdiť označením Škola priateľská k deťom.

            Vopred ďakujeme za každý príspevok!

        • MDD 2022
          • MDD 2022

          • V stredu 1. júna sme oslávili MDD tak, ako sa patrí - hrou a zábavou. Naša škola sa ponorila do rozprávkového lesa, kde sa nemožné stalo možným. Učitelia sa švihnutím čarovného prútika zmenili na rozprávkové bytosti.  Deti stretávali po chodbách Pipi Dlhú Pančuchu, víly, čarodejnice, indiánov, pirátov, Ferda mravca, či vodníka a iné rozprávkové postavy.

            V úvode dňa nás čakal prechod balónovou bránou, ktorá nás preniesla do sveta fantázie. V nej sa snúbil šport so zábavou, výtvarným umením a bystrím rozumom. Deti absolvovali 13. stanovíšť, kde si vyskúšali svoje športové schopnosti - napr. skákanie s Pipi Dlhou Pančuchou, švihadlové spútanie  pirátom,  atletické zápolenie s Lolkom a Bolkom.  Vedomosti  z oblasti poznávania hradov a zámkov preverili hradná pani s Maruškou. Zúbková víla skontrolovala či deti ovládajú zubnú hygienu a starostlivosť o svoje zúbky. Vydýchnuť nám nedali ani hasiči, ktorí pripravili pre deti zábavné aktivity s vodou. Deti odchádzali zo stanovíšť nielen s dobrou náladou, ale aj s rozprávkovými grošmi, ktoré už tradične použili na tržnici, kde si za svoje super výkony kúpili niečo pekné na pamiatku. Aby nám nebolo zábavy málo, navštívili nás aj sokoliari Aquila z Bojníc, ktorých vtipné, ale i náučné vystúpenie zožalo úspech u malých aj veľkých.  Prostredníctvom interaktívneho vystúpenia sme sa zoznámili s dravcami našich lesov a získali cenné vedomosti z oblasti sokoliarstva.

            Sme radi, že 1. júna sa po našej škole rozliehal smiech a na tvárach detí žiaril úsmev. Pretože nie je nič krajšie ako vidieť šťastné a spokojné deti.

            PaedDr. Katarína Nichtová Dojčanová

        • Exkurzia Osvienčim
          • Exkurzia Osvienčim

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Osvienčim.

            V utorok 24. mája 2022 sa naši deviataci, ôsmaci a niektorí siedmaci zúčastnili exkurzie do Osvienčimu, kde sa nachádza bývalý najväčší nacistický koncentračný tábor, ktorý dnes slúži ako múzeum holokaustu.

            Na exkurziu sme vyrazili ráno o 7:00 autobusom. Žiaci boli plní očakávania. Okolo obeda sme dorazili do Poľka a krátko popoludní sa začala samotná prehliadka. Slovenské sprievodkyne nám pútavo porozprávali o histórii koncentračného tábora, o živote väzňov a o osudoch ľudí, ktorí tu boli počas druhej svetovej vojny. Po skončení prehliadky sme sa vydali na spiatočnú cestu. Do Tlmáč sme sa šťastne vrátili o pol jedenástej večer a všetci sme sa rozišli domov.

            V súčasnej dobe je potrebné a veľmi dôležité, aby mladí ľudia poznali históriu a s ňou spojené aj vážne a pohnuté udalosti dejín, pretože – ako povedal George Santayana – kto nepozná svoju minulosť, je odkázaný prežiť ju znova. Zaiste nikto z nás si neželá, aby sa zopakovali hrôzy, ktoré priniesla 2. svetová vojna, a preto pevne veríme, že aj táto vzdelávacia exkurzia prinesie svoje ovocie a z našich žiakov vyrastú múdri, chápaví a súcitní ľudia.

        • Zbierka vecí pre zvierací útulok
          • Zbierka vecí pre zvierací útulok

          • Základná škola v Tlmačoch na podnet svojich žiačok Novinárskeho krúžku usporiadala v dňoch 2. mája až 6. mája 2022 zbierku vecí pre tlmačský zvierací útulok. Odovzdané veci sa sústredili na zberné miesto. Darcovia prispeli obojkami, vôdzkami, tvrdšími loptičkami, gumenými hryzadlami, hračkami, starými uterákmi a plachtami, dekami, koberčekom, ale aj pamlskami a vreckom granulí.

            Zozbieraním vecí to ale nekončilo! Žiaci zo spomínaného krúžku aj spolu s menšou skupinkou vybraných žiakov sa podujali osobne odniesť veci do útulku. A tak dňa 26. mája priniesli osobne veci pre zvieratká.

            Ďakujeme

        • Škola v prírode TRAMPTÁRIA
          • Škola v prírode TRAMPTÁRIA

          • Čo sa skrýva za týmto pre väčšinu z nás záhadným pomenovaním? Je to rozprávková škola v prírode, ukrytá v čarokrásnej turistami vyhľadávanej horskej oblasti Donovaly.

            Od 9.5. do 13.5. 2022 boli jej súčasťou aj naši štvrtáci, ktorí sa príchodom do rekreačného zariadenia Vesel, symbolizujúceho kráľovstvo, doň okamžite včlenili. V úvode boli rozdelení do kráľovských družín, na čele ktorých stáli dvorné dámy a udatní rytieri. Prípravu na kráľovskú korunováciu sprevádzala výroba erbov, tvorba pokriku, ako aj darov pre kráľa a kráľovnú. Prvý deň vyvrcholil slávnostnou korunováciou kráľa a  kráľovnej a prvým kráľovským bálom.

            Nasledovali dni plné hier, zábavy, dobrodružstiev.  Svoje zručnosti si mohli overiť i natrénovať v kráľovských remeslách – lukostreľbe, šperkárstve, bojových umeniach, divadle, tanci, maľovaní, jazde na koni, na autíčkach Plasma car, v rôznych športoch. Do programu boli zaradené aj obľúbené súťaže – Talentmánia, Tipovačka či cesta rozprávkovým lesom. Skúškou zdatnosti bol výstup na Novú hoľu. Súčasťou bohatého programu, ktorý naši žiaci absolvovali,  bol aj výlet do skanzenu vo Vlkolínci a beseda s Horskou záchrannou službou. Všetky aktivity sa realizovali s cieľom získavania bodov – Tramptárov, pričom najúspešnejšia kráľovská družina získala na záver poklad.

            Ilúziu života na kráľovskom dvore dotvárala aj pestrá strava na bohato prestretých stoloch s možnosťou výberu jedál.

            Dni ubiehali ako voda. Prišiel záverečný večer. Kráľovská rozlúčka, posledný kráľovský bál a všehovoriace slzy ľútosti v očiach malých i veľkých.

            Posledné spoločné ráno, balenie, odchod z kráľovstva.

            Týždňovú výpravu za zážitkami uzavrela cestou  domov prehliadka čarovnej Bystrianskej jaskyne. Nemožno opomenúť ani návštevu Banskej Bystrice, ktorá nielen spestrila cestu do rozprávkovej školy v prírode, ale zároveň bola preverením i doplnením vlastivedných vedomostí.

            Naši žiaci takto absolvovali úžasnú rozprávkovú  cestu za dobrodružstvom, ktorá bola nielen studnicou zážitkov, vedomostí, ale aj nových priateľstiev, miestom utuženia kolektívu či sebapoznania.

            Na záver zostáva už len poďakovať našim sponzorom: r. Krátkej, r. Klučiarovej, r. Krčmárovej, r. Ďurovskej a spoločnosti Tesco, ktorí svojimi darmi prispeli k spríjemneniu a obohateniu ŠvP.

             

            PaedDr. Iveta Stribulová

        • OK 4-boj mladších žiakov a žiačok Šahy
          • OK 4-boj mladších žiakov a žiačok Šahy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album OK 4-boj mladších žiakov a žiačok Šahy.

            Naši žiaci Šimon Záležák, Oliver Argyusi, Emma Klučiarová a Miriam Ďurovská sa zúčastnili dňa 17.5.2022 okresného kola v štvorboji mladších žiakov a žiačok v Šahách. Ich reprezentácia školy bola veľmi úspešná.

            Šimon a Emma obsadili 1. miesto a Miriam bola 2. v celkovom hodnotení.

            Týmito výsledkami si zabezpečili postup na krajské kolo.

            Vo veľkej konkurencii sa nestratil ani Oliver.

            Všetkým srdečne gratulujeme, tešíme sa z ich úspechov a držíme palce do ďalšieho zápolenia.

        • Slávik Slovenska 2022
          • Slávik Slovenska 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2022.

            Vo štvrtok 12. mája 2022 sa v ZUŠ v Leviciach uskutočnilo okresného kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Žiaci z celého Levického okresu súťažili v speve ľudovej piesne. Našu školu reprezentovali dve žiačky – v II. kategórii Viola Vančová (V.B) a v III. kategórii Natália Herczegová (VII.A).

            Obe naše žiačky podali výborné spevácke výkony. Viole sa však vo veľmi tvrdej konkurencii nepodarilo umiestniť medzi tromi najlepšími. Natálii sa, naopak, podarilo dosiahnuť fantastický úspech, keď si vybojovala 1. miesto a zároveň postup do krajského kola.

            Obom našim dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Natálii gratulujeme k 1. miestu a želáme veľa úspechov v krajskom kole.

        • PEACE RUN 2022
          • PEACE RUN 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PEACE RUN 2022.

            Naša základná škola bola poctená vzácnou návštevou. V utorok, 10.5.2022 k nám zavítali účastníci Behu mieru - Peace Run, aby aj nám sprostredkovali vznešenú myšlienku tohto svetovo najdlhšieho štafetového behu s horiacou pochodňou. Myšlienku, ktorá je v posledných týždňoch naliehavejšia viac než kedykoľvek predtým a nesie v sebe posolstvo svetového mieru a harmónie.

            Naša škola sa na príchod bežcov s nadšením pripravovala. Žiaci si pod vedením šikovných pedagógov pripravili symboly mieru - holubice, ktorými si ozdobili svoje tričká. Tie si ihneď všimli aj samotní bežci a tento nápad veľmi ocenili. Aj hodiny výtvarnej výchovy boli uplynulý týždeň zamerané na tématiku mieru a očakávanej návštevy, nuž vznikli originálne výtvarné práce, ktoré zdobili nádvorie školy. Diela našich žiakov sa účastníkom Peace Run veľmi páčili, dokonca nás požiadali, aby si ich mohli zobrať so sebou. Onedlho bude totiž stretnutie tímov Peace Run v Ríme, kde by ich radi prezentovali aj ostatným.

            Samotný program, ktorý mali bežci Behu mieru pripravený pre deti, bol veľmi pekný a pre deti zábavný i zaujímavý. Na školskom ihrisku sa jednotliví bežci žiakom predstavili prostredníctvom indícií, vďaka ktorým mali žiaci uhádnuť, z ktorej krajiny resp. slovenského mesta ten ktorý bežec pochádza. Nasledovala zábavná rozcvička, v ktorej sa okrem rozohriatia účastníci zľahka dotkli i zásad fairplay. Interaktívne prebiehala i ďalšia časť ich programu. Žiaci mali možnosť si uvedomiť, kde a ako sa tvorí mier. Cítime ho ako pokoj, harmóniu, priamo vo svojom srdci. Moment, v ktorom sa žiaci mali dotknúť svojho srdca a zakričať heslo - "Mier začína u mňa", bol až dojímavý. Následne si žiaci odovzdávali z rúk do rúk mierovú pochodeň, do ktorej mali vložiť myšlienku, čo želajú tomu druhému, iným ľuďom, nášmu svetu. A aby sa mohli stať plnohodnotnými členmi tímu Peace Run, bolo potrebné obehnúť celý svet - symbolicky, po antukovej dráhe, na ktorej boli stanovištia s názvami jednotlivých kontinentov. Na každom stanovišti získali pečiatku do svojich Peace Run cestovných pasov. Na záver stretnutia bol na dvore školy zasadený strom - ako symbol mieru a ako spomienka na túto krásnu udalosť.

            Sme nesmierne radi a sme aj patrične hrdí, že práve naša škola mohla byť súčasťou tejto ušľachtilej akcie. Príležitosť aj takouto formou odovzdať deťom hodnotu mieru, vzájomného rešpektu, tolerancie a pokoja, je pre nás veľmi cenná a sme za ňu vďační. Radosť zo vzájomného stretnutia bola obojstranná, bolo ju cítiť, počuť a vidieť v úsmevoch všetkých zúčastnených, v slovách uznania a vďaky, ktoré nám účastníci tímu Behu mieru vyjadrili. No a naši žiaci, ako aj zamestnanci školy si túto udalosť budeme dlho pamätať.

        • Hviezdoslavov Kubín 2022
          • Hviezdoslavov Kubín 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín 2022.

            Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín prebehlo 28.3. 2022.

            Výsledky súťaže:

            1. kategória próza:

            1. miesto Lenka Mihálová

            2. miesto Zuzana Danišová

            3. miesto Helenka Barátová

                              Timon Chlebo

            1. kategória poézia:

            1. miesto Jakub Árendáš

            2. miesto Lucia Klučiarová

            3. miesto Alex Tóth

             

            II. kategória POÉZIA:

            1. miesto – Karolína Lacková 5.B

            2. miesto  – Tomáš Nemček 5.A

            3. miesto – Laura Liliana Kajanová 6.A, Michaela Záhorská 6.A

             

            II. kategória PRÓZA:

            1. miesto – Alex Kotrus 5.A

            2. miesto – Roberta Jančová 5.A

            3. miesto – Viola Vančová 5.B

             

            III. kategória POÉZIA:

            1. miesto – Matej Fedors 7.B

        • VALENTÍNSKA POŠTA
          • VALENTÍNSKA POŠTA

          • Deň sv. Valentína, sviatok zaľúbených, sme si na našej škole z dôvodu pandemickej situácie pripomenuli až dňa 17.2.2022 cez rozhlasovú reláciu venovanú tým, ktorí chcú vyjadriť svoju lásku či povedať niekomu len jednoduché „ďakujem“.

             

            Tento rok sme v škole na prízemí umiestnili SCHRÁNKU – „Valentínsku poštu“, do ktorej mohli žiaci v dňoch od 1.2. do 11.2.2022 vhadzovať svoje valentínske pozdravy.  Každý dostal možnosť vložiť svoje „valentínky“ pre kamarátov, kamarátky i učiteľov. V schránke sa nachádzalo veľké množstvo pozdravov, veľa z nich bolo adresovaných aj učiteľom, vychovávateľkám, upratovačkám ako poďakovanie za lásku, pomoc a obetavosť.

             

            No netreba zabúdať! Povedať ľúbim ťa či ďakujem človeku, na ktorom nám záleží môžeme, aj v hociktorý iný všedný deň!

        • Šaliansky Maťko 2022
          • Šaliansky Maťko 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko 2022.

            Šaliansky Maťko: Dňa 9. februára 2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Súťaže sa zúčastnili žiaci 2. – 7. ročníka, ktorí si zmerali sily v schopnosti zaujať svojím rétorickým prejavom. Naši žiaci sa v recitácii slovenských povestí blysli krásnymi výkonmi a najlepší z nich boli odmenení diplomami.

            Súťažilo sa v troch rôznych kategóriách: I. kategória: 2. – 3. roč. ZŠ,

            II. kategória: 4. – 5. roč. ZŠ, III. kategória: 6. – 7. roč. ZŠ.

            Do obvodného kola postúpil z každej kategórie žiak umiestený na 1. mieste.

                       

            Výsledky školského kola:

            I. kategória: 1. miesto – Dominika Kesegová (2.A)

                                  2. miesto – Jakub Árendáš (2.B)

                                  3. miesto – Simona Turanská (3. roč.)

                                                     Zuzana Danišová (3. roč.)

             

            II. kategória: 1. miesto – Petra Krčmárová (4.A)

                                   2. miesto – Lucia Klučiarová (4.A)

                                   3. miesto – Dominika Klimeková (4.A)

                                                      Lenka Mihálová (4.B)

             

            III. kategória: 1. miesto – Aneta Daniela Vrtíková (7.B)

                                     2. miesto – Matej Fedors (7.B)

                                     3. miesto – Saskia Šalaváry (7.B)

        • VYHRALI SME DETSKÝ ČIN ROKA
          • VYHRALI SME DETSKÝ ČIN ROKA

          • Srdečne gratulujeme našim žiačkam Rebeka Sádovská, Ninka Lehotská, Kristínka Švaralová, Sofia Rafaelová, Roberta Jančová, Zuzka Karafová a Simonka Havranová, ktoré sa stali víťazkami Detského činu roka v kategórii Dobrý nápad.

            Rozhlasovú reláciu si môžete vypočuť utorok 14.12.2021 na Rádiu REGINA o 8:10 alebo v archíve RTVS.

            Víťazný príbeh: Žiaci zorganizovali Vianočné trhy

            Sme žiačky IV.A triedy Základnej školy v Tlmačoch. Každý rok niekoľko dní pred Vianocami sa u nás v meste konali Tlmačské vianočné trhy. Tento rok, keďže prišla pandémia koronavírusu, sa trhy nekonali. Rozhodli sme sa, že vianočné trhy si urobíme po svojom. Sedem dievčat z našej triedy sa spojilo a dokázalo vyrobiť dosť výrobkov na predaj. Za necelý týždeň sa nám ich podarilo predať. Zarobené peniaze sme venovali postihnutému žiakovi z našej školy. Urobili sme dobrý skutok a sme na to hrdé." Áno, aj my sme hrdí, že máme v našej škole takýchto žiakov. Empatických, súcitných, vnímavých. Robka, Zuzka, Kristínka, Rebeka, Sofia, Simonka a Ninka sú dievčatá, ktoré možno charakterizovať nielen ako svedomité žiačky, ktoré sa zapájajú do súťaží a mimoškolských aktivít, ale aj ako žiačky, ktorým nie sú cudzie ani ľudské osudy. Vybrali si Sebastiánka, žiaka 3. ročníka, ku ktorému život nebol príliš veľkorysý. Ide o imobilného žiaka s viacnásobným zdravotným postihnutím. Medzi jeho diagnózy patrí aj svalová dystrofia – nevyliečiteľná choroba, pri ktorej ochabuje svalstvo. Sebastiánkov zdravotný stav sa stále zhoršuje a momentálne už nedokáže ani sám sedieť. Neustále potrebuje opateru, ktorú mu poskytuje najbližšia rodina. Sme radi, že v tejto ťažkej životnej situácii ich potešili skromným darčekom práve žiačky našej školy. 

            List napísali a skutok vykonali v šk. roku 2020/2021 žiačky 4.A triedy ZŠ Školská 9, Tlmače: Roberta Jančová, Zuzana Karafová, Kristína Švaralová, Simona Havranová, Rebeka Sádovská, Nina Lehocká, Sofia Rafaelová, doplnila triedna učiteľka Mgr. Eva Majzlíková

             

        • Aj k nám prišiel Mikuláš ...
          • Aj k nám prišiel Mikuláš ...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš 2021.

            Celý kraj sťa striebro svieti.

            Príď, Mikuláš, prosia deti.

            Chytro sadaj na sane,

            v školičke ťa čakáme.

            Ukážeme ti čo vieme,

            rozprávočky rozpovieme,

            prednesieme pekný verš,

            nakreslíme čo len chceš.

            Nič to zato, že sme malí,

            statočne sme pracovali.

            Ponáhľaj sa, Mikuláš,

            ponáhľaj sa medzi nás.

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • 24.11.2021 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády, pričom sa do neho zapojilo 25 žiakov druhého stupňa. Traja najúspešnejší riešitelia vo svojej kategórii (plný počet 100 bodov) postupujú do okresného kola, v ktorom nás budú reprezentovať a my im budeme držať palce. Všetkým žiakom srdečne gratulujeme k perfektným výsledkom.

            Kategória G 5. ročník

            Meno                                   Trieda                   Body    

            Roberta Jančová              V.A                        83                          

            Zuzana Karafová              V.A                        83                                          

            Simona Havranová          V.A                        79          

             

            Kategória F 6. a 7. ročník

            Meno                                   Trieda                   Body     

            Miriam Ďurovská             VI.B                       86                          

            Jakub Hamar                      VI.B                       71                                          

            Matej Fedors                    VII.B                      70

            Kategória E 8. a 9. ročník

            Meno                                   Trieda                   Body     

            Jakub Sádovský                IX.                          95                          

            Viliam Spasič                     VIII.                       92                                          

            Emma Benčatová            IX.                          92

            Ostatní súťažiaci: Jasmína Svetláková, Filip Herc, Sarah Jasmine Nayak, Karolína Lacková, Filip Fazekaš, Tamara Kissimonyiová, Samuel Lipták, Damián Máčaj, Daren Roderik Stribula, Filip Švaral, Juraj Holík, Aneta Daniela Vrtíková, Zoja Mária Kovácsová, Michelle Kučerová, Martin Šimečík, Filip Devoša.

        • BUBNOVAČKA - aby bolo deti počuť
          • BUBNOVAČKA - aby bolo deti počuť

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.

            18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

            Čo to znamená? Že násilie páchané na deťoch nechceme prehliadať. Že o ňom chceme hovoriť a šíriť odkaz týchto dní ďalej, predovšetkým medzi deti. Že sa chceme podieľať na tom, aby každé dieťa malo šancu žiť v bezpečí. Že pochopíme, že táto téma sa nás týka.

            Násilie žiaľ je bežnou a každodennou súčasťou našich dní. Sú ním facky, kopance, bitky, ponižovanie, zneužívanie, citové vydieranie či ponižovanie iných. Deje sa medzi deťmi, deje sa v rodinách. Je také bežné, až sa nám zdá byť normálne. Preto mu nevenujeme dostatočnú pozornosť. Páchateľmi sú neraz osoby pre dieťa najbližšie. Odohráva sa skryte, maskovane a častokrát o ňom netušíme. Niekedy o ňom, naopak vieme, no nemáme odvahu sa mu postaviť, alebo sa proste do problémov iného nechceme zapliesť.

            Deti ale majú vedieť, že nikto im nesmie ubližovať. Dohovor o právach dieťaťa zaručuje, že každé dieťa kdekoľvek na svete má právo na život bez akejkoľvek formy násilia. Žiadna forma násilia nie je ospravedlniteľná. Nijaké správanie dieťaťa nie je dôvodom k tomu, aby na ňom bolo páchané akékoľvek násilie. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Ticho totiž deti pred násilím neochráni.