• Celoslovenská informatická súťaž iBobor
          • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

          • Do celoslovenskej súťaže sa z našej školy zapojilo 105 žiakov v dvoch kategóriách Bobrík a Benjamín. Z celkového počtu súťažiacich sme mali 26 úspešných riešiteľov. Veľmi sa tešíme z tohto úspechu a deťom blahoželáme.

            V kategórii Bobrík boli úspešní riešitelia:

            Meno Trieda Body Percentil úspešnosti

            Sarah Jasmine Nayak V.B 96 96,56

            Simona Záhorská IV.A 84 88,34

            Rebeka Sádovská V.A 83 88,29

            Lucia Klučiarová IV.A 72 78,53

            Marko Kellner V.A 68 74,99

            Kamila Cibulová IV.B 68 74,99

            Lenka Mihálová IV.B 68 74,99

            Jasmína Svetláková V.A 68 74,99

            Samuel Drozdík V.A 68 74,99

            Karolína Lacková V.B 68 74,99

            Roberta Jančová V.A 64 70,97

            Stela Čechová V.B 60 66,88

            Petra Krčmárová IV.A 60 66,88


            V kategórii Benjamín to boli žiaci:

            Meno Trieda Body Percentil úspešnosti

            Miriam Ďurovská VI.B 66,67 93,89

            Hanka Kubicová VII.A 66,67 93,89

            Filip Jašek VI.B 62,67 91,68

            Jakub Hamar VI.B 62,67 91,68

            Nikolas Kádek VII.A 62,67 91,68

            Margaréta Vančová VII.A 61,33 89,64

            Romano Jančo VII.A 60 87,67

            Hana Lehocká VII.A 56,33 84,77

            Rebeka Smrťková VI.A 56 82,83

            Filip Švaral VII.A 54,67 80,2

            Damián Máčaj VII.A 52 76,71

            Natália Herczegová VII.A 52 76,71

            Daren Roderik Stribula VI.B 50,67 73,8


        • S ekológiou sme si sadli
          • S ekológiou sme si sadli

          • Upratovaniu a téme plasty sme sa v našej škole rozhodli venovať celý deň a zapojili sme do tejto aktivity všetkých žiakov našej školy. Žiaci vyrábali z vyseparovaných plastov druhotne využiteľné výrobky, napríklad pokladničky, krmítka pre vtáky, stojany na perá, kvetináče. Aj napriek tomu, že sme mali dve triedy v karanténe a množstvo detí bolo chorých, zbierania odpadkov v okolí školy sa zúčastnilo 139 žiakov. Vyzbieralo sa množstvo odpadu a následne žiaci z neho vyseparovali 13 vriec plastov a 6 vriec komunálneho odpadu. Naše deti sa veľmi tešili z tejto akcie a strávili krásny jesenný deň vonku.   

        • 67. ročník súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
          • 67. ročník súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažnou prehliadkou

            v oblasti umeleckého prednesu poézie, prózy a divadiel poézie. Ako vypovedajú

            archívne materiály, 1. celoslovenská súťaž žiakov, ktorej sa hovorilo recitovanie, ,,recitácia“ alebo prednes, sa konala v Dolnom Kubíne v roku 1954.

            Od roku 1955 už existovala pod názvom Hviezdoslavov Kubín.

            67. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých bol opradený rúškom napätia, keďže jeho priebeh nezávisel len od prípravných orgánov. Doba, v ktorej žijeme, pandemická situácia a farby mali posledné slovo. Žiaľ, neboli to farby jesene, ktoré v prípravnej fáze, plnej neistoty a očakávaní, organizátorom zlovestne dýchali na krk. No napriek tomu organizátori, súťažiaci a všetci nadšenci dúfali, že farbu už budú meniť len listy na stromoch. Verili, že Kubín sa z bordovej nesfarbí dočierna a tento rok opäť prebehne prezenčne. Hovorí sa, že nádej umiera posledná. Stalo sa. Dolný Kubín sa neocitol

            v treťom stupni ohrozenia podľa kultúrneho COVID automatu, a tak sa víťazi školských, obvodných, okresných, regionálnych a krajských kôl mohli znovu stretnúť naživo a precítiť tú atmosféru. A hoci sa súťažná prehliadka realizovala

            s ohľadom na prísne hygienické opatrenia, sila hovoreného slova, emócie, ktoré prýštili z vystúpení a dotýkali sa priamych účastníkov svojím posolstvom, neboli nijako poznamenané.

            Program 67. ročníka Hviezdoslavovho Kubína prebiehal od 27. do 30. októbra 2021. Tvorili ho vystúpenia detských recitátorov poézie a prózy I. – III. kategórie, vystúpenia dospelých recitátorov poézie a prózy IV. a V. kategórie, rozborové semináre. Celé podujatie bolo spríjemnené sprievodným programom:

            Krvavé sonety – výstava artprotisov cyklu KRVAVÉ SONETY od akademickej

            maliarky Evy Trizuljakovej;

            P. O. Hviezdoslav...oprášené z archívov... – výstava fotodokumentov zo zbierok

            Literárneho archívu Slovenskej národnej

            knižnice a Štátneho archívu v Žiline;

            GALÉRIA ZA OKNOM – výstava k 100. výročiu úmrtia P. O. Hviezdoslava,

            známe neznáme fotografie prepojené s výtvarnými

            prácami študentov Gymnázia P. O. Hviezdoslava;

            Janko Matúška, náš Kubínčan – dokumentačná výstava o živote a diele autora

            slovenskej hymny k výročiu 200 rokov od jeho

            narodenia.

            Na úvod zaznela báseň P. O. Hviezdoslava Hľadám sa hľadám so zámerom myšlienkovo prepojiť celý festival. Táto báseň je vysoko nadčasová a odzrkadľuje

            súčasnosť. Samotnú súťažnú prehliadku odštartovala báseň Milana Rúfusa Zlatá muzika.

            Poletuje nad mestami zlatá muzika.

            Poletuje ako vtáča, srdce preniká.

            Ako husle, ako harfa, ako jasný zvon.

            Poletuje, raduje sa, že je z klietky von.

             

            To je úryvok z básne, ktorou Peťka krásne nadviazala na hlavnú myšlienku festivalu.

            Peťka Krčmárová, žiačka 4.A triedy ZŠ v Tlmačoch. Stala sa pýchou našej školy. Svedomitou prácou, trpezlivosťou a sebazapieraním sa jej podarilo vystúpiť na vrchol. Vystúpiť na dosky, ktoré znamenajú svet. A napriek tomu, že to bola jej premiéra, že vystúpila ako prvá zo všetkých recitátorov, porota vysoko hodnotila jej výkon. ,,Preniesla svoje pocity, aké to je, keď človek nemá radosť, niečo je zavreté a malo by to byť pustené na slobodu. Povedala, sme vyslobodení, lebo dnes po roku opäť vystupujeme. Recitátorka, ktorá dokáže vnímať, cítiť pocity. Krásne pracuje

            s emóciou. Emócie preskočili na diváka.“ – To je pár myšlienok, názorov z úst poroty na prednes Zlatej muziky v podaní Peťky Krčmárovej, ktoré som si dovolila citovať.

            Záver dňa patril rozborovým seminárom. Vyvrcholil prekvapením, keďže po ostatné roky bolo celoštátne kolo I. – III. kategórie ,,len“ prehliadkou. Ocenenie výkonov vyvrcholilo odovzdávaním diplomov. Porota rozdelila recitátorov (dovolím si nazvať) do výkonnostných pásiem. „ZLATÉ PÁSMO PETRE KRČMÁROVEJ!“ zaznelo z úst jednej z porotkýň. A tak si Peťka na veľkú radosť jej i nás priniesla domov „ZLATO “. Gratulujeme jej k nádhernému výkonu a želáme veľa elánu, úspechov v budúcnosti a veríme, že Peťka bude naďalej šíriť dobré meno našej školy.

             

            PaedDr. Iveta Stribulová

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťažno – vzdelávacích aktivít  projektu „Hovorme o jedle“. Organizátorom bola Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n. o. Cieľom aktivít bolo podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a zdravého životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie, budovať povedomie o význame potravín a ochrane životného prostredia. V rámci projektu sa žiaci nesústredili len na vzdelávanie, ale aj výtvarné činnosti, či tvorbu vlastných literárnych diel. Jedlo ako téma rozvíja u detí všestranné vyjadrovacie schopnosti, podporuje kreativitu a najmä záujem vedieť o potravinách viac. Vyhlásené denné témy so zameraním na potraviny a výživu sprevádzali žiakov celým týždňom. Ich úlohou bolo vymyslieť a zrealizovať rôzne aktivity v rámci školy k stanoveným témam. Následne zo zrealizovaných aktivít k vybranej  téme pripraviť súťažný príspevok.

            V priebehu zdravého týždňa sme pripravili školskú rozhlasovú reláciu, v ktorej sme venovali pozornosť dôležitosti zdravej výživy pre správne fungovanie organizmu v každom veku. Zrealizovali sme výstavu jesenných plodov, prezentácie pre žiakov na tému zdravej výživy i vzdelávacie aktivity o dôležitosti zaraďovania väčšieho množstva ovocia a zeleniny do nášho jedálneho lístka. Spoznávali sme známe i menej známe druhy potravín a tiež sme diskutovali o účinkoch konzumácie niektorých plodín pre naše zdravie. Na hodinách výtvarnej výchovy zvládli žiaci „chutné maľovanie“ s obdivuhodnou kreativitou. Rôznymi technikami stvárnili všetky týždenné témy projektu. Svoju fantáziu využili s pedagógmi aj pri príprave ovocných a zeleninových šalátov i pri výrobe postavičiek z jesenných plodín.  Potešilo ich aj ochutnávanie rôznych druhov potravín so zaslúženou odmenou. Zdravému jedlu, obzvlášť ovociu, zelenine a mliečnym produktom, by malo byť v našej strave venované popredné miesto. Nezabúdame každoročne tvorivými aktivitami ani na Deň jablka, ktorému venujeme zvláštnu pozornosť. Dúfame, že v našich žiakoch vzbudíme a podporíme záujem o správne a vyvážené stravovanie, zážitkové učenie, ale i radosť z príjemne stráveného týždňa v škole.

                                                                                                                                                    Mgr. Zuzana Kováčiková

        • Nové lavice pre žiakov
          • Nové lavice pre žiakov

          • Škole sa podarilo v spolupráci s Rodičovskou radou zabezpečiť školské lavice aj do zostávajúcich tried. Teraz už majú všetci žiaci nové lavice, čo nás veľmi teší !

        • ,,Do školy na bicykli“ u nás na škole
          • ,,Do školy na bicykli“ u nás na škole

          • Aj vy trávite večnosť v autách? Na prelome septembra a októbra sa naša škola zapojila do projektu ,,Do školy na bicykli“.  Ukázali sme si, že aj cesta do školy na bicykli, či kolobežke môže byť príjemná, zdraviu prospešná a ekologická voči životnému prostrediu.

            Zároveň sme chceli prispieť k upokojeniu raňajšej dopravnej situácie v okolí školy.

            Žiaci našej školy túto výzvu prijali aj napriek zhoršenému počasiu. Prvenstvo si vyslúžila jazda na kolobežke, ale nezaostával ani bicykel.

             Výzvu sme neprijali len formálne počas trvania projektu, ale túto aktivitu sa budeme podporovať a  realizovať počas celého školského roka.

        • Koniec školského roka 2020/2021
          • Koniec školského roka 2020/2021

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koniec školského roka 2020/2021.

            Príhovor riaditeľky školy

            Vážení́ hostia, pedagogický a nepedagogický zamestnanci a milí žiaci,

            30. jún, posledný deň školského roka 2020/2021. Školského roka, ktorý môžeme nazvať veľmi špecifickým, v mnohých smeroch a pre mnohých nezabudnuteľným.

            Napriek prekážkam a novým situáciám, ktorým sme museli čeliť, môžem konštatovať, že sme ho zvládli. Dnes si odnášate domov, ovocie svojej práce vo forme vysvedčení́, pedagógovia v podobe kvetov a rodičia v úsmeve svojich detí.

            Nás všetkých, ako učiteľov, tak i žiakov a rodičov počas uplynulých 10 mesiacov čosi spájalo. Aj keď každý z nás prežil v tomto školskom roku v budove našej školy i mimo nej svoj vlastný príbeh, svoje starosti, radosti, stresy či úsmevné chvíle, predsa máme niečo spoločné a tým je neutíchajúca snaha prekonať všetky prekážky na ceste za vzdelaním.

            Milí žiaci,

            pre vás sa končí ďalší školský rok, ktorý bol pre niektorých úspešnejší,

            pre iných menej,

            pre našich najmenších bol prvým rokom školských povinností

            a pre našich najstarších posledným rozlúčkovým.

            Pre všetkých rovnako sa dnešným dňom definitívne končí…

            Pracovali ste pod vedením svojich učiteľov, ktorí vás videli, posmeľovali, posúvali vpred, vzdelávali a usmerňovali. Viem, že život žiaka je radostný a krásny, ale aj náročný a vyčerpávajúci. Dnes máte pred sebou dva mesiace prázdnin. Prajem vám, aby ste načerpali veľa sily, spoznali veľa zaujímavých ľudí a miest. Získané zážitky, skúsenosti, priateľstvá a možno aj lásky, nech vás obohatia a posunú vpred.

            Nech sú vaše prázdniny plné slnečných dní,

            po skončení ktorých si poviete: „bolo to krásne“, ale

            „ chýbajú mi kamaráti, spolužiaci a zážitky v školských laviciach“.

            Milí kolegovia,

            chcem vám vyjadriť svoju úctu a vďaku za vynaloženú prácu, ktorá bola tento rok opäť nesmierne náročná,

            pohlcuje celého človeka, berúca veľa energie,

            ale aj zoceľujúca, poznajúca prehry aj víťazstvá,

            prinášajúca sklamanie a radosť…

            Okrem  zákonov, poučiek, pravidiel a letopočtov…

            učíme našich žiakov ľudskosti,

            obetavosti,

            spolupatričnosti, aby naša spoločnosť nebola iba internetovo vzdelaná,

            aby bola ľudská, aby ju neriadili iba počítače, ale aj srdce a rozum v symbióze,

            aby sme sa nenaháňali iba za peniazmi, ale aby sme okolo seba vnímali potreby iných.

            Učme našich žiakov láskavosti, nezištnosti, ochrane slabších a v neposlednom rade ochrane všetkého živého okolo nás.

            Viem, že je to beh na dlhé trate, kde nie sú výsledky okamžite viditeľné, ale každý kilometer, hoc aj maratónskeho behu, sa začína tým povestným prvým krokom, ktorý robíme každý deň zas a znova.

            Vážení učitelia, ďakujem vám za vašu obetavú prácu počas obzvlášť náročného uplynulého školského roka a zároveň vám prajem veľa tvorivosti a dobrých nápadov pri príprave toho nadchádzajúceho.

            Pani učiteľkám,

            Janke Denkovej a Henriete Šabíkovej sa chcem poďakovať za predchádzajúce roky strávených na našej škole a popriať im veľa úspechov a radosti na novom pracovisku.

             

            V tomto náročnom roku nás všetkých veľmi zasiahla strata našej kolegyni a kamarátky a v neposlednom rade perfektnej a obľúbenej pani učiteľky Janky Kováčovej,

            preto si jej pamiatku uctime minútou ticha.

            Milí deviataci,

            jeden múdry pán povedal:

            „Čokoľvek, čo ťa otravuje, ťa učí trpezlivosti.

            Ktokoľvek ťa opúšťa, učí ťa stáť na svojich vlastných nohách.

            Čokoľvek ťa hnevá, ťa učí odpusteniu a súcitu.

            Čokoľvek má nad tebou moc, ťa učí, ako si vziať svoju moc späť.

            Čokoľvek nenávidíš, je tu, aby si sa naučil bezpodmienečnej láske. Čohokoľvek sa bojíš, ťa učí odvahe prekonať svoj strach.

            Čokoľvek, nad čím nemáš kontrolu, ťa má naučiť nechať veci ísť a dôverovať Vesmíru.“

            Končíte základnú školu, po skončení prvej etapy vášho života tej škôlkarskej, končí aj druhá.

            Po prázdninách nastúpite do Vašich nových škôl, dúfam, že sa Vám bude dariť napĺňať Vaše sny a túžby.

            Nezabudnite, že v našej škole, máte vždy dvere otvorené, poradíme, pomôžeme, alebo vás len radi uvidíme. Každý jeden z Vás sa zapísal do našej pamäte a určite budeme radi, keď aj vy na nás nezabudnete.

        • MDD 2021
          • MDD 2021

          • Dňa 1.6.2021 oslavujú všetky deti na svete Medzinárodný deň detí. Naši žiaci sa vrátili do minulosti a pripravili sme si pre nich krásny deň v duchu Starovekého Grécka. Učitelia, vychovávateľky, ale aj naše asistentky sa preobliekli za rôzne postavy z gréckej mytológie a atmosféru dopĺňala krásna výzdoba. Žiaci plnili disciplíny, kde spoznali grécke bájky, grécku abecedu, postavili si typický chrám a športovali na gréckej olympiáde. Za odmenu dostávali prvé grécke platidlo „korytnačky“, za ktoré si potom nakúpili odmeny na gréckych trhoch. Krásne počasie nám dovolilo stráviť celý deň vonku a zažiť nezabudnuteľný Deň detí. Srdečne ďakujeme sponzorom školy Mustafovi Halimimu, firmám RAJO, TESCO, ŠESTÁK a KM FOTO, že nám materiálne a finančne pomohli zrealizovať tento úžasný deň. Za ozvučenie ďakujeme Martinovi Majerovi firme MM LIVE.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis žiakov do 1. ročníka sa tento školský rok v našej škole uskutočnil trochu inak. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu musel prebiehať elektronicky. Rodičia mali možnosť zapísať svoje deti od 1. do 30. apríla 2021. Po májovom uvoľnení opatrení sme sa však rozhodli, že predsa len pozveme budúcich prváčikov na netradičný zápis.

            10. a 11. mája 2021 k nám zavítali budúci prváci spolu so svojimi rodičmi vo vopred určenom čase. Využili sme prvé slnečné dni a pripravili sme pre nich rozprávkový školský dvor. Každý budúci prváčik vošiel do Šmolkoškoly cez slavobránu a s pani učiteľkami riešil úlohy, ktorými ich sprevádzali rozprávkoví kamaráti Šmolko a Šmolinka. Predškoláci hravo zvládli všetky úlohy a odchádzali s veľkým, šťastným úsmevom na tvári. Za svoju šikovnosť a usilovnosť si odniesli drobné darčeky.

        • RECYKLOHRY v našej škole
          • RECYKLOHRY v našej škole

          • V piatok 23. apríla 2021 sa naša Základná škola v Tlmačoch zapojila do plnenia ďalšej úlohy  v rámci celoslovenského školského recyklačného programu „Recyklohry“,  ktorého cieľom je prehĺbiť znalosti žiakov v oblasti triedenia a recyklácie odpadov a umožniť im osobnú skúsenosť so spätným odberom použitých drobných elektrozariadení a batérií.

            Jednu časť úlohy si zobrali na starosť deviataci.
            Počas aktivít, ktorými si naša škola pripomenula Deň Zeme, si najskôr na stránke projektu „Recyklohry“ pozreli motivačné video venované úlohe stromov pri znižovaní obsahu oxidu uhličitého v atmosfére. Stromy pri procese fotosyntézy nielen pohlcujú CO2, ale aj do ovzdušia uvoľňujú kyslík. Zachytávajú prach, vodu a ochladzujú okolité prostredie. Po zhliadnutí videa sa rozhodli vysadiť dva nové stromy na školskom dvore. Po dohode s vedením školy  boli vysadené v zadnej časti školského pozemku dve jablone odrôd Florida a Selena.

            Stromy boli vysadené v areáli školy hlavne kvôli zníženiu objemu oxidu uhličitého vo vzduchu. Samozrejme jablone majú aj ďalšie využitie. Keď vyrastú budú ochladzovať svoje prostredie svojim tieňom a už o dva roky začnú na nich rásť krásne plody jabĺk.
            Ešte ako bonus ku všetkým výhodám, ktoré nám tieto stromy poskytnú, už stihli priniesť dobrý pocit našim deviatakom.

            Deviataci spoločne s pani učiteľkami dúfajú, že Vás tiež inšpirujú k vysadeniu nových stromov vo Vašom okolí, a že tým aj Vy prispejete k záchrane našej planéty.

            Žiaci IX. ročníka

        • Hviezdoslavov Kubín 2021
          • Hviezdoslavov Kubín 2021

          • Dňa 5. mája 2021 sa na našej škole konalo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína.

             

             1. kategória  - próza

            1. m. Alex Kotrus / 4.A/

            2. m. Roberta Jančová / 4.A/

            3. m. Zuzana Danišová / 2. r./

             

            1. kategória - poézia

            1. m. Petra Krčmárová / 3. A/

            2. m. Karolína Lacková / 4. B/

            3. m. Tomáš Nemček / 4.A/

                     Dominika Klimeková / 3.A/ 

             

            Porota II. kategórie: J. Šebo, J. Denková, J. Lehocká, Š. Jurčo (externe)

             

            II. kategória POÉZIA:

            1. m = Matej Fedors - 6.B

            2. m. = Daren Roderik Stribula - 5. B

            3. m. = Aneta Daniela Vrtíková - 6.B

            II. kategória PRÓZA:

            1. m. = Miriam Ďurovská - 5.B

            Porota III. kategórie: J. Šebo, J. Denková, M. Kotorová

            III. kategória PRÓZA:

            1. m. = Emma Benčatová - 8. r.

        • DEŇ ZEME 2021
          • DEŇ ZEME 2021

          • 22.apríla si ľudia po celom svete pripomínajú Deň Zeme. Tento deň upozorňuje ľudí na dôsledky ničenia životného prostredia a vyzýva nás k tomu, aby sme urobili niečo dobré pre svoju planétu. V tomto roku si pripomíname už jeho 51. výročie, lebo po prvýkrát sa oslavoval 22. apríla 1970. Aj na našej škole sme s našimi žiakmi urobili niečo dobré pre našu planétu. Venovali sme sa zbieraniu odpadkov v našom meste, s našimi triednymi pani učiteľkami sme absolvovali množstvo aktivít, ktoré zvýšia naše „ekopovedomie“ a na záver sme vytvorili krásne postery , kde sme zachytili našu pomoc pre ZEM..

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Od 12.10. do 16.10. prebiehal na našej škole "Týždeň zdravej výživy".

            Deti sa rozprávali o tom, čo je pre nich dôležité jesť a robiť, aby boli zdraví aj počas tohto obdobia. Každý deň sa snažili doniesť nejaké ovocie alebo zeleninu na desiatu. Pripravovali si chutné smoothie, naučili sa, že aj koláč môže byť zdravý a chutný a vyrábali rôzne ozdoby s témou jesene.

            Celotýždňové snaženie v piatok ukončil "Deň jablka", keď štvrtáci pre všetky deti pripravili rozhlasovú reláciu. Žiaci vo svojich triedach mali krásne vyzdobené jabĺčka a rôzne jablkové dobroty.

        • Vianoce v škole
          • Vianoce v škole

          • Dňa 20.12.2020 sme na našej škole ukončili kalendárny rok vo vianočnej nálade, pričom sa na škole uskutočnili súbežne tri zaujímavé akcie.

            V rámci tried si žiaci zorganizovali vianočné besiedky, kde si pochutili na vianočných koláčikoch a rozdali si medzi sebou darčeky.

            V mestskej športovej hale sa uskutočnila akcia s názvom Planetárium, kde si žiaci mohli pozrieť film o našej planéte Zem a o vesmíre. Súčasťou akcie bolo zábavné fotenie žiakov, z ktorého boli následne vytvorené fotky pre rodičov. Keďže ako škola dbáme na dodržiavanie zákonov, s firmou ktorá akciu prevádzkovala, bola podpísaná dohoda o ochrane osobných údajov, ktorá je zverejnená na našom webovom sídle.

            Treťou akciou, ktorá už má u nás tradíciu, bol skok do výšky "O pohár riaditeľky školy".

            V kategórii mladšie žiačky na prvom mieste skončila Soňa Árendášová (VI.), druhá Ema Kostolányová (VI.) a tretia bola Zoja Lacková (VI.).

            V kategórii staršie žiačky boli úspešné na treťom mieste Martina Stonavská (VIII.), druhá Dominika Kováčová (VII.), a prvé miesto získala Johana Horváthová (VIII.).

            V kategórii mladších žiakov prevalcovali piataci šiestakov a zvíťazil Oliver Argyusi (V.B), druhý bol Lukáš Horňák (VI.) a na treťom mieste skončil Šimon Záležák (V.B).

            V kategórii starších žiakov nás veľmi príjemne prekvapil svojim výkonom, ale aj krásnym štýlom skákania, ôsmak Lukáš Vozár, ktorý skončil na prvom mieste a zároveň vyhral pohár riaditeľky školy za najlepší výkon 146 cm. Druhé miesto obsadil Ladislav Lakatoš (IX.) a tretí skončil Tadeáš Gunda (IX.).

            Na prázdniny sme odchádzali plní zážitkov a tešili sme sa na zaslúžený oddych.

        • Olympijský deň v Základnej škole Tlmače
          • Olympijský deň v Základnej škole Tlmače

          • Udržať takú veľkú vec v tajnosti bolo pre nás nepredstaviteľné, ale stálo to za to. Áno, prekvapenie sa podarilo, a keď nás 3.12.2019 poctila svojou návštevou na Základnej škole v Tlmačoch Anastasia Kuzminová, prežívali sme niečo neopísateľné.

            Ale pekne po poriadku. Základná škola Tlmače v spolupráci s Vojenským športovým centrom Dukla Banská Bystrica, Slovenskou asociáciou olympionikov zorganizovali pre deti na Základnej škole Tlmače Olympijský deň. Olympiáda a šport je nástroj, ktorý pestuje v ľuďoch férovosť, vzájomnú spoluprácu a radosť zo súťaženia. Pri športovej hre máte možnosť tešiť sa z víťazstva, no zároveň sa musíte naučiť prijať porážku a silnejšieho partnera si zobrať ako vzor. Práve tieto hodnoty chceme vštepovať našim deťom, či už rozvojom športu na našej škole, ale aj osobným kontaktom so športovcami, ktorí sú nám vzorom.

            V skorých ranných hodinách znela nádvorím školy hudba, počas ktorej vlajkonosiči jednotlivých krajín prichádzali so svojimi tímami na otvárací ceremoniál. Česť niesť olympijskú vlajku mali Emma Klučiarová, Simonka Záhorská, Kristínka Struhárová a Zojka Lacková. Olympijský oheň za pomoci slovenských olympioničiek Martiny Hrašnovej, Natálie Prekopovej a Márii Gálikovej slávnostne zapálili CavitHalimi a Romano Jančo. Po zložení olympijského sľubu žiakmi Veronikou Zajkovou a Samuelom Vranom, slávnostne otvorila olympiádu riaditeľka školy Mgr. Helena Barátová.

            Počas mesiaca november sa žiaci oboznamovali s tematikou „Olympizmus a Olympiáda“ na hodinách telesnej výchovy a pripravovali tematické výtvarné diela Tokyo 2020. Najkrajšie práce boli ocenené vecnými cenami, a neskôr vystavené na besede s olympioničkami. Za prvý stupeň boli najkrajšími prácami diela Miriam Ďurovskej, Roberty Jančovej a Samuela Kováča, za druhý stupeň Emmy ChiaryĎatkovej, Anety Daniely Vrtíkovej a Soni Árendášovej. Samostatnou kategóriou boli prváčikovia, kde sme ocenili Sofiu Hercovú, Zuzanu Danišovú a Emmu Hrnčiarovú.       

                            Športovú časť olympijského dňa začali žiaci Základnej školy kvízom, do ktorého sa zapojili všetci. Otázky na olympijské dianie a históriu zvládli bez problémov, v jednotlivých triedach boli najlepšími žiakmi Lenka Klučiarová v I. ročníku, Lucia Klučiarová v II.A, Linda Levasovská v II.B, Roberta Jančová v III.A, Samuel Lipták v III.B, Emma Klučirová v IV.A, DarenRoderikStribula v IV.B, MathiasŽembery v V.A, Aneta Daniela Vrtíková v V.B, Janka Barátová v VI. ročníku, Sebastián Naď v VII. ročníku, Veronika Zajková vo VIII. ročníku a Soňa Panfilovová v IX. ročníku.

                            Aby sme nerozvíjali len intelekt, zapojili sme aj športového ducha a pripravili sme štafetový biatlon. V telocvičniach predviedli svoje umenie viacčlenné štafety, ktoré súťažili medzi sebou v každom ročníku zvlášť. Víťazmi prvom ročníku bolo družstvo v zložení Hrnčiarová, Kosorín, Turanská a Novák. Medzi druhákmi zvíťazili Klučiarová, Krčmárová a Krátky, v treťom ročníku Kováč, Lipták, Vydrová a Šajbenová, vo štvrtom Butkovič, Dobšovičová, Moravčík a Nováková, a v piatom Kubicová, Lakatošová, Máčaj, Švaral a Žembery. V šiestom ročníku bolo najlepšie družstvo Barátová, Kupči, Tarišková a Horňák, v siedmom Balogh, Benčatová, Ponický a Švaral, v ôsmom Arendášová, Kellnerová, Vozár a Jašek, a najúspešnejšími deviatakmi boli Lakatoš, Horňáková a Brumlovský.

                            Po splnení olympijských disciplín sme sa presunuli na besedu s olympioničkami Martinou Hrašnovou, Natáliou Prekopovou a tlmačskými rodáčkami Máriou Gálikovou a Michaelou Stehlíkovou Kúdelovou. Po krátkom predstavení prišlo najväčšie prekvapenie, na pódium vystúpila najúspešnejšia slovenská olympionička Anastasia Kuzminová. Úprimnej detskej radosti a nadšeného potlesku nebolo konca. Nasťa porozprávala o skúsenostiach z olympiád, prístupe k tréningu a odpovedala aj na zvedavé otázky detí.

                            Ťažko sa nám lúčilo s takouto vzácnou návštevou, fotenie a podpisovanie bolo nekonečné, no museli sme. Poďakovanie za spoluprácu patrí Romanovi Benčíkovi - riaditeľovi VŠC DUKLA, vedeniu ZŠ Tlmače, pedagogickému zboru a poslancom MsZ v Tlmačoch.

            Vedenie školy

        • Florbal žiakov
          • Florbal žiakov

          • Dňa 21.11.2019 sa uskutočnilo základné kolo vo florbale žiakov základných škôl v Leviciach. Turnaja sa zúčasnilo 5 záklaných škôl: ZŠ Čajkov, ZŠ Pukanec, ZŠ Dolný Pial, ZŠ Podlužianky Levice a ZŠ Tlmače. Základná zostava na ihrisku boli piati hráči a brankár. Každé družstvo hralo s každým. Čas jedného zápasu bol 12 minút.

            ZŠ Tlmače skončili napokon na 3. mieste, ktoré žiaľ bolo prvé nepostupové. Prvé dve družstvá postupujú na okresné kolo.

            ZŠ Tlmače si výhru zapísali so ZŠ Čajkov, remízu so ZŠ Dolný Pial a dve prehry so ZŠ Pukanec a ZŠ Podlužianky Levice.

            Zloženie ZŠ Tlmače: Tadeáš Gunda, Christián Paulovics, Ladislav Lakatoš, Samuel Brumlovský, Lukáš Vozár, Roman Jašek, Sebastián Balogh, Juraj Jašek, Tomáš Meľník, Filip Devoša, Marko Kupči a Viliam Spasič.

            Žiakom ďakujeme za ich vzornú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Darina Kozolková

        • Innovation Camp 2019
          • Innovation Camp 2019

          • Dňa 13.11.2019 sa naši ôsmaci Lukáš Vozár, Samuel Vrana, Veronika Zajková, Paulína Mihálová a Lívia Zlechovecová zúčastnili na celoslovenskej súťaži JA InnovationCamp v Bratislave. Žiaci mali za úlohu vymyslieť ako by mala vyzerať banka budúcnosti.

            Budúcnosť bankovníctva bude vyzerať inak. Žiaci svoje predstavy o fungovaní bánk odprezentovali pred odbornou porotou zo Slovenskej sporiteľne. A ako vidia žiaci banky budúcnosti? Platobné karty, bankovky a mince už nebudú fyzicky existovať. Budeme používať biometriu, hologram a virtuálnu menu. Banky budú využívať energeticky obnoviteľné zdroje a vzdelávať klientov vo finančnej oblasti naprieč generáciami. Veríme, že nás čaká skvelá budúcnosť.

            Naši žiaci sa spolu so svojimi kolegami v tíme zhostili úlohy výborne, keď S. Vrana získal 3.miesto a L. Vozár 2.miesto, k úspechu im gratulujeme.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Mnohokrát zabúdame, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je aj zdravé stravovanie. Svetový deň zdravej výživy (16. október) – nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť.

            Vyvážená strava je veľmi dôležitá. Potrebný je najmä dostatok vitamínov, minerálov, bielkovín a vláknin, ktoré môžeme nájsť napríklad v cestovinách, ovocí, zelenine alebo v celozrnnom chlebe. Vitamíny sú najúčinnejšie v ovocí a v zelenine. Každodenne nám jedlá z ovocia a zeleniny pripravujú naše pani kuchárky v ŠJ. Často zabúdame na mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú v rannom období rastu nevyhnutné. Mliečny automat nám rád pripomenie, že mliečko patrí každodenne do nášho jedálnička.

            Na našej škole sa už tradične uskutočnil od 14. 10. do 18. 10. 2019 Týždeň zdravej výživy.

        • Detské atletické hry - Šahy
          • Detské atletické hry - Šahy

          • V stredu 25.9.2019 sa v meste Šahy konali preteky pod názvom Detské atletické hry. Neoddeliteľnou súčasťou týchto pretekov je aj naša základná škola, ktorá išla na preteky s cieľom obhájiť zlato z minulého roka. Spomínané preteky sú určené pre prvý stupeň ZŠ, kde nás reprezentovali naši žiaci v zložení: Emma Klučiarová, Lea Dobšovičová, Miriam Ďurovská, Samuel Kováč, Adrián Ševc a Oskar Moravčík. Súťažilo sa v šiestich disciplínach: trojskok znožmo, hod medicinbalom, štafetový beh v kombinácií s behom cez prekážky, hod vortexom, skoky cez švihadlo a 3-minútový vytrvalostný beh. Naši žiaci pretekali na každej disciplíne zo všetkých svojich síl čo stačilo na 5. miesto z celkových 19. súťažiacich družstiev. Týmto im chceme poďakovať za vzornú reprezentáciu našej školy a zablahoželať im k dosiahnutým výkonom.