• Detské atletické hry - Šahy
          • Detské atletické hry - Šahy

          • V stredu 25.9.2019 sa v meste Šahy konali preteky pod názvom Detské atletické hry. Neoddeliteľnou súčasťou týchto pretekov je aj naša základná škola, ktorá išla na preteky s cieľom obhájiť zlato z minulého roka. Spomínané preteky sú určené pre prvý stupeň ZŠ, kde nás reprezentovali naši žiaci v zložení: Emma Klučiarová, Lea Dobšovičová, Miriam Ďurovská, Samuel Kováč, Adrián Ševc a Oskar Moravčík. Súťažilo sa v šiestich disciplínach: trojskok znožmo, hod medicinbalom, štafetový beh v kombinácií s behom cez prekážky, hod vortexom, skoky cez švihadlo a 3-minútový vytrvalostný beh. Naši žiaci pretekali na každej disciplíne zo všetkých svojich síl čo stačilo na 5. miesto z celkových 19. súťažiacich družstiev. Týmto im chceme poďakovať za vzornú reprezentáciu našej školy a zablahoželať im k dosiahnutým výkonom.

        • Cezpoľný beh
          • Cezpoľný beh

          • Dňa 24.9.2019 sa uskutočnili Majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu v Kalnej nad Hronom pre základné a stredné školy. Za ZŠ Tlmače súťažili v kategórií žiačky základných škôl Emma Benčatová, Dominika Kováčová a Emma Klučiarová.

            V chlapčenskej kategórií súťažili Lukáš Vozár, Tadeáš Gunda a Viliam Spasič. U dievčat sa najlepšie umiestnila Emma Benčatová, ktorá skončila na krásnom 10. mieste, Dominika Kováčová skončila na 19. mieste a Emma Klučiarová dobehla do cieľa na 29. mieste. U chlapov sa najlepšie umiestnil Lukáš Vozár, ktorý dobehol na 16. mieste, Tadeáš Gunda na 21. mieste a Viliam Spasič dobehol v druhej polovici štartového poľa. Všetci z našich spomínaných žiakov bojovali o čo najlepšie umiestnenie, žiaľ v silnej konkurencii to nestačilo na postup do krajského kola v cezpoľnom behu.

            Touto cestou našim žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a blahoželáme im k dosiahnutým umiestneniam.

        • Športoviáda 2019
          • Športoviáda 2019

          • V rámci Európskeho týždňa športu sa v Základnej škole Tlmače v pondelok 23. septembra uskutočnil športový deň s názvom „Športoviáda 2019“.

            Žiaci sa teda namiesto klasického vyučovania venovali rôznym športovým aktivitám, ktoré v nich mali zapáliť oheň súťaživosti a pozitívny vzťah k športu.

            Na začiatku Športoviády boli žiaci rozdelení na dve veľké skupiny – 1. stupeň bol počas dňa v školskej telocvični a 2. stupeň trávil čas v mestskej telocvični (T-18).

            Žiaci 1. stupňa súťažili v rôznych atletických disciplínach – skoku do diaľky, hode penovým oštepom na cieľ, behu cez prekážky, odhode z kolien penovou loptou cez hlavu, prekážkovej dráhe „Formula“, hode vortexom na vzdialenosť a preskakovaní olympijských kruhov.

            Žiaci 2. stupňa sa zapojili do týchto atletických disciplín: trojskok znožmo z miesta, beh cez prekážky, hod medicinbalom vzad cez hlavu, štafetový beh, skoky do strán a prekážková dráha „Formula“. Okrem týchto súťaží si druhostupniari zahrali aj zápasy vo florbale a v americkej vybíjanej.

            Na všetky súťaže dohliadali rozhodcovia, ktorými boli ochotní rodičia a priatelia školy – menovite František Klučiar, Peter Záležák, Ivan Havran, Ján Moravčík, Patrik Moravčík a Michal Titurus a pomáhali im žiaci 9.ročníka.

            Na Športoviádu boli pozvaní aj traja slovenskí športovci: cyklista Marek Čanecký, ultramaratónec Michal Stehlík a reprezentačný tréner atlétov Marcel Lopuchovský. S týmito pánmi sa po ukončení športových aktivít uskutočnila aj beseda, na ktorej nám ochotne porozprávali o svojich športových začiatkoch, rôznych spomienkach i úspechoch.

            Na záver podujatia boli žiaci za svoje výkony odmenení drobnými cenami v podobe odznakov, gumených loptičiek a sladkosťou.

            Športoviádu sme ukončili spoločnou fotkou a dobrým obedom.

        • SUPERTRIEDA 2019
          • SUPERTRIEDA 2019

          • Štvrtáci z Tlmáč vyhrali slovenské finále Supertriedy 2019

            Projekt Supertrieda má v súlade s myšlienkou „všetky deti sú naše“ ambíciu podporiť a dokázať, že každé dieťa má na niečo predpoklady. Presne tak ako naše deti z Tlmáč. Sú skvelé a  jedinečné. Podľa oficiálnych štatistík len 4% detí sú tzv. talenty. Opakovane sú posielané na všetky súťaže, reprezentujú svoju školu, obec, záujmový krúžok. Majú vytvorené podmienky, aby svoje kvality mohli ďalej rozvíjať. Projekt Supertrieda podporuje aj zvyšných 96% detí, dáva im možnosť prejaviť sa, právo vyskúšať nové veci, pracovať na sebe, získavať skúsenosti a tvoriť si názor. Supertrieda je európsky projekt zážitkového učenia s cieľom zvýšiť kultúrnosť detí a mládeže, učiť ich cítiť, myslieť, tvoriť, tešiť sa zo života a pripraviť ich na svet v budúcnosti. Zároveň je to postupová súťaž POP MŠVVaŠ SR.

            Napriek všetkým snahám formovať detské osobnosti nedokážeme predpovedať, kam povedú v budúcnosti ich kroky, ale i takouto cestou sa vieme podieľať na ich vzdelávaní. Nácvikom a prezentáciou autorského hudobno-dramatického diela na tému Milan Rastislav Štefánik postúpili žiaci Základnej školy v Tlmačoch do celoslovenského finále, v ktorom 21. júna 2019  zvíťazili.  Tému M. R. Štefánika si žiaci zvolili z troch predpísaných tém. Možno by sa to zdalo na prvé počutie nemožné, no žiaci 4. B triedy pod vedením Mgr. Z. Kováčikovej a s hudobným sprievodom Mgr. J. Šeba sa tejto úlohy zhostili zodpovedne. Svojou tvorbou nám všetkým pripomenuli neuveriteľný život významnej osobnosti slovenských a európskych dejín. V tomto diele sa okrem iného deti naučili, že v živote treba ísť za svojimi snami a zároveň byť usilovnými  a  vzdelanými ľuďmi, hrdými na svoj národ.  Raz totiž oni budú tými, ktorí vytvoria naše dejiny.

            Ich finálový úspech bol odmenený ocenením i slovami pani riaditeľky ZŠ v Tlmačoch PaedDr. Boženy Dudášikovej na slávnostnej akadémii oceňovania najúspešnejších žiakov v školskom roku 2018/2019, kde sa úspešným žiakom prihovorila:

            IV. B trieda ?

            Taká obyčajná trieda, takí obyčajní žiaci. So svojimi dobrými aj tými menej dobrými vlastnosťami, so svojimi huncútstvami, úsmevmi, so svojou pohodlnosťou, nepozornosťou, a predsa iní. Kolektív, ktorý už štvrtý rok venuje svoj voľný čas škole, pracuje nad rámec svojich povinností, každoročne nás reprezentuje na celoslovenskej súťaži, šíri dobré meno našej školy po celom Slovensku. Kolektív, ktorý neúspech neodradí. Kolektív, ktorý vie zabrať, postaviť sa jeden za druhého, ktorý si vie pomáhať, vie ťahať za jeden koniec. Kolektív, ktorý je obrazom svojich rodičov, ich veľkého srdca, ich nadšenia pre dobrú vec, ich ochoty pomáhať.

            Kolektív, ktorý má právo hrdo niesť titul Supertrieda.

                                                                                                  Mgr. Zuzana Kováčiková

                                                                                                 zástupkyňa riaditeľky školy

        • Kubánske veľvyslanectvo
          • Kubánske veľvyslanectvo

          • Úspešní malí výtvarníci z Tlmáč

            V priestoroch Galérie Slovenského rozhlasu Veľvyslanectvo Kubánskej republiky na Slovensku slávnostne odovzdalo ceny víťazom 16. ročníka výtvarnej a literárnej súťaže na tému „Naši národní buditelia Ľudovít Štúr – José Martí“. Ocenení si ceny prevzali z rúk mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Kuby na Slovensku J. E. Yamily S. PitaMontes. Podujatie sa organizuje so zámerom vzájomného hlbšieho poznania a prehlbovania priateľských vzťahov medzi národmi Kuby a Slovenska. 

               Súťaž má za cieľ povzbudiť deti slovenských základných a základných umeleckých škôl k láske k umeniu, zároveň však vyjadriť aj úctu svojim národným hrdinom a svojej národnej kultúre. Tak José Martí, ako aj Ľudovít Štúr zanechali hlbokú a nezmazateľnú stopu v histórii Kuby a Slovenska. Obaja chceli lepšiu budúcnosť pre deti svojej vlasti, pre svoj národ. Z úcty k nim nesie táto súťaž ich mená. Do 16. ročníka súťaže sa zapojila i naša Základná škola, Školská 9, Tlmače. Školu i mesto úspešne reprezentovali D. R. Stribula z III. B triedy (1. miesto v I. kategórii), N. Lehocká z II. A triedy (2. miesto v I. kategórii) a  M. Stonavská zo VII. ročníka (3. miesto v II. kategórii).  Všetkým našim žiakom gratulujeme a ďakujeme im za výbornú reprezentáciu.

             

                                                                                                        Mgr. Zuzana Kováčiková

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Žiaci  ZŠ Tlmače opäť v Tatrách

            Druhý májový týždeň bol medzi druhákmi a štvrtákmi našej školy túžobne očakávaný. Konečne nadišiel ten čas a mohli sme vycestovať do „školy v prírode“. Skutočne išlo o prírodu, keďže sme sa ocitli v srdci Tatranského národného parku. Dočasným príbytkom sa nám stal penzión Erika v Tatranskej Lesnej. A tiež to bola aj škola. Aj keď pomer vyučovacej hodiny a prestávky bol, našťastie a na radosť detí, opačný. To znamená, že hier, súťaží a dobrodružstiev bolo naozaj dosť. Mali sme príležitosť pozrieť si TANAP zo všetkých strán. Malebnosť tohto malého kúsku raja prinášala každý deň deťom neopakovateľné zážitky. Pravidelné túry preverili našu kondíciu, ale zároveň nás odmenili  krásou svojich zákutí. Zažili sme veselú večernú zábavu, ako aj kurzy prvej pomoci s našou milou Olinkou Szalmovou. Nechýbali ani potulky za históriou Spišského hradu, relax pri kúpaní a zábave vo vode či návšteva ZOO. Avšak nebol to len týždeň turistiky a relaxu. Mnohému novému sme sa aj naučili. Spoznali sme faunu a flóru našich veľhôr, dozvedeli sme sa, ako sa chovajú živočíchy na farme vo Východnej i ako cestovať vlakom. Každý z nás získal diplom a ocenenie i za to, ako sme samostatne zvládli týždeň bez rodičov. Mnohokrát to bolo náročné, ale zážitky a spomienky na tento skvelý týždeň s našimi pani učiteľkami sú nezabudnuteľné.

                                                                                               

                                                                                                        Mgr. Zuzana Kováčiková

        • Zapísali sme budúcich prvákov
          • Zapísali sme budúcich prvákov

          • V dňoch 11. – 12. apríla 2019 sa v Základnej škole, Školská 9, Tlmače uskutočnil zápis žiakov do 1. ročníka. Zúčastnili sa ho malí predškoláci so svojimi rodičmi, no niektorých sprevádzali i starí rodičia a súrodenci. Odvahu preukázať svoje schopnosti  im dodávali aj pani učiteľky z materských škôl. Tieto okamihy sú v živote každého človeka veľmi silné. Sú sprevádzané nielen  napätím z nepoznaného, ale aj nadšením z niečoho nového. Asi každý z nás si pamätá na tieto nezabudnuteľné chvíle.

                            Naša škola obyčajne nebýva tichá a nebolo to ani tentokrát. Radosť predškolákov vyskúšať si prvýkrát školské lavice bola sprevádzaná smiechom a množstvom zvedavých otázok. Možno niektorí boli občas nesmelí, no sprievodné postavičky z rozprávky Trolovia pomohli priviesť budúcich prvákov do krajiny poznania a získavania nových vedomostí. Ak prešli vstupnou testovacou bránou, ktorú pripravili pani učiteľky Mgr. E. Majzlíková a Mgr. V. Vígová, odmenou im boli nielen krásne darčeky a diplomy, ale aj pozvanie pani učiteliek do 1. ročníka školského roku  2019/2020. Veríme, že prvotné úspechy budúcich prvákov počas zápisu boli len štartovacími a po nástupe do školy ich bude omnoho viac. Do 1. ročníka školského roku 2019/2020 sme zapísali  23 žiakov. Teší nás záujem rodičov o našu školu a  ďakujeme im za prejavenú dôveru podieľať sa na výchove i vzdelávaní našich detí.

                                             „Tešíme sa na Vás v novom školskom roku!“

                                                                                                          Mgr. Zuzana Kováčiková

            zástupkyňa riaditeľky školy

        • IX. ročník - Biológia
          • IX. ročník - Biológia

          • V rámci projektu na zvýšenie prírodovednej gramotnosti žiakov na základných školách, deviataci na hodine biológie vytvorili 3D modely rôznych fáz vzniku našej planéty a života na nej.

        • Vesmír očami detí - výtvarná súťaž
          • Vesmír očami detí - výtvarná súťaž

          • XXXIV. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže

            Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami vyhlásili i tento školský rok 2018/2019 už 34. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pod názvom Vesmír očami detí.

            Do súťaže sa zapojila i naša Základná škola Tlmače po veľmi náročnom výbere výtvarných prác talentovaných žiakov. Pravidlá súťaže umožňujú zaslať obmedzený počet prác, no napriek tomu sa aj naši žiaci môžu pochváliť úspechmi. Prvé miesto vo svojej kategórii získala Sonička Árendášová, žiačka V. ročníka.

                                                                                                                     GRATULUJEME

        • Inscenované čítanie
          • Inscenované čítanie

          • Do galérie Inscenované čítanie boli pridané fotografie.

            Inscenované čítanie s Osmijankom

            Vyučovanie  6. marca 2019 v Základnej škole, Školská 9, Tlmače dostalo nádych zázračna. Osmijanko a jeho rozprávky ovládli takmer všetky ročníky na prvom stupni. Vyčarený úsmev na tvárach našich žiakov nám ukázal správny smer. Žiaci prvého až štvrtého ročníka sa zapojili do programu Čítame s Osmijankom. Rozprávkovým vstupom do programu bolo inscenované čítanie s Mgr. Eliškou Sadílekovou, programovou koordinátorkou projektu. V jednotlivých blokoch naši žiaci spoznávali a prežívali Osmijankove rozprávky.

            V dnešnej dobe sú silnejšie „lákadlá“ našich detí atraktívnejšie a dynamickejšie ako stránky zviazané do knižných dosiek. Počítače a iné médiá neprinášajú našim deťom vyvážený prídel technicko-mediálnych informácií takým obsahom, ktorý by zjemňoval detskú dušu a rozvíjal najmä emocionálno-estetické cítenie u detí. Deti na ceste „stať sa čitateľom natrvalo“ potrebujú  našu pomocnú ruku, potrebujú spoločníka, ktorý ich fantazijným svetom kníh povedie bez mentorstva a hravo. Preto k nim prichádza Osmijanko z rozprávky a jeho rozprávkové srdce i kapsička sú plné básničiek, povedačiek, hádaniek, povestí, bájok, rozprávok a  napínavých i  humorných príbehov. Našim cieľom bolo týmto programom v marci priblížiť žiakom Osmijankovu literárnu záhradu formou programu na rozvoj čitateľskej gramotnosti s podporou Regionálneho osvetového strediska v Leviciach.

            Inscenované čítanie sprevádzané profesionálnymi divadelnými výkonmi bolo založené na pútavom čítaní príbehu s použitím rekvizít, bábok, hudobných nástrojov, čo bolo pre žiakov veľmi podnetné. Rozprávkové príbehy rozvíjali u detí predstavivosť a interaktívne ich zapájali do deja príbehu. Inscenovanie príbehov im odkrývalo svet skrytý za písmenkami, slovami a vetami. Celý priebeh programu stimuloval u žiakov záujem o čítanie. Dôležitou súčasťou inscenovaného čítania bola tvorivá hra a rozhovor na tému príbehu, v ktorom žiaci komunikovali, improvizovali, tvorivo mysleli, čo sú nevyhnutné kompetencie na fungovanie v dnešnom svete.

            Popoludnie bolo venované i našim pedagógom formou recitačného workshopu pod vedením lektorky Mgr. E. Sadílekovej, ktorá sa venovala odbornej príprave žiakov na literárne súťaže. Pedagógovia získali podnetné a produktívne informácie, ktoré budú prínosom pri ich práci so žiakmi v oblasti literatúry a dramatizácie.

                                                                                                    Mgr. Zuzana Kováčiková